Машинният вот на изборите е пред провал

0
Неуспял участник в конкурса твърди, че ЦИК ще плати скъпо за техника, провалила се в Холандия и Белгия
Неуспял участник в конкурса твърди, че ЦИК ще плати скъпо за техника, провалила се в Холандия и Белгия Снимка: БГНЕС

Пореден тежък скандал заплашва машинното гласуване за предстоящите европейски избори.

За вота ще са необходими 3000 устройства. Изборът на „Сиела Норма“ за доставчик предизвика обвинения за нагласена обществена поръчка и доведе до съдебно обжалване. Това, наред с малкото оставащо време до изборите, отново поставя под съмнение способността на Централната избирателна комисия да организира машинния вот. 

Кандидати да доставят техниката бяха „Сиела Норма“, „ЛЕКС.БГ“ и „Български машини за гласуване“ ЕООД. ЦИК обаче отстрани „ЛЕКС.БГ“, тъй като офертата му надвишава прогнозната стойност на обществената поръчка от 7.5 млн. лв. с ДДС. „Български машини за гласуване“ също беше порязана - според ЦИК устройствата й не отговаряли на техническите изисквания.

Решението, с което „Сиела Норма“ е обявена за победител, е прието със 17 гласа „за“ и 3 „против“. Несъгласните са Бойчо Арнаудов ("Патриотичен фронт"), Кристина Стефанова ("Воля") и Таня Цанева (БСП). "Трябваше да направим поръчка за закупуване, а не за наемане, от гледна точка на това, че октомври ни очакват още едни избори. Имахме информация от пазарното проучване, че наемната цена отговаря на покупната цена. Мисля, че не е целесъобразно за ЦИК да наемаме машините", аргументирала се е Стефанова след гласуването. Защо техниката се наема, а не се купува, не е ясно, пише Вестник СЕГА. 

Техническата документация беше приета единодушно от ЦИК, нищо че някои в момента започват да гласуват против. Нали го приехте единодушно, а аз просто ви изпълних вашата документация, нищо повече“, коментира ядно Ерхан Чаушев (ДПС), който ръководеше комисията по обществената поръчка.

В петък „Български машини за гласуване“ оспори във Върховния административен съд решението на комисията. Шефът на фирмата Александър Чобанов твърди, че условията на конкурса са нагласени така, че на тях да отговарят само устройствата „Смартматик“, които доставя „Сиела Норма“. „Това са машините, които в Европа отказват да ги ползват след провалите в изборите в Холандия, Белгия и не знам още къде по Европа. Това са машините, които се поддават на хакерски атаки, на зловреден софтуер и които ги смачкаха с валяк“, коментира Чобанов в интервю за сайта Actualno. Делото ще се гледа на 30 април и дотогава договорът за доставка на машините няма да бъде сключен, заявиха от ЦИК. Ако съдът уважи жалбата и се наложи да се прави нова обществена поръчка, това може да доведе до нов провал на машинното гласуване, което и бездруго се натъква на огромна съпротива. Показателно е, че машините не се купуват за трайна употреба, а се наемат за еднократно ползване.

От "Сиела Норма" признават, че се притесняват за времето. „Остава един месец до изборите. В това време, освен че машините трябва да бъдат допроизведени, трябва да бъдат транспортирани до България, те пътуват от Далечния изток, трябва да бъдат оборудвани с UPS, трябва да бъдат заредени със софтуера, който все още не е донаписан, защото ние не знаем бюлетините, не познаваме още изискванията за размери и т.н. на ЦИК“, коментира Веселин Тодоров от фирмата пред БНТ.

Докладът на тръжната комисия показва, че при демонстрацията на устройството, предложено от „Сиела Норма“, са били установени 6 несъответствия с техническото задание. Какви точно, не е ясно, защото те са заличени в доклада - били търговска тайна. Записано е само, че фирмата ще отстрани несъответствията, преди машините да бъдат сертифицирани.

ОСТРО

Председателят на АБВ Румен Петков обяви обществената поръчка за „измама, чрез която някой цели да открадне пари“. По думите му производителят на „Смартматик“ е венецуелска компания, регистрирана в офшорна зона, която вече се е „провалила в Белгия и Филипините, а в момента работи в няколко държави в Африка, най-престижната от които е Сиера Леоне“.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Едно не разбрах - защо ме изхвърлиха от тролея? Стоях си кротко, на никого не пречих и весело си скърцах със стиропор по стъклото.

Харесай Дунавмост във Фейсбук