Мартен и Русе - затваряне на Дунав мост

17
Проблем, който на пръв прочит сякаш не касае цяла България
Проблем, който на пръв прочит сякаш не касае цяла България

Проблем, който на пръв прочит сякаш не касае цяла България

Много хора стоят, гледат телевизия, чуват за задръствания по границите, но понеже не го виждат пряко в ежедневието си, бързо и лесно отшумява.

От 5 години се върнах със семейството си от София в родния ми град Русе, а от там се преместихме в градче на 5км. от града, след Дунав мост - гр. Мартен. Едно чудесно място за живеене, спокойно, с все повече млади хора, сравнително уредено.

За жалост и тук обаче има едно НО!

Дунав мост и проблема с камионите, които от сега ще кажа че са също голяма жертва.

Повече от 10 години, местните даже казват от 30 г. не може да се реши. Понеже на моста няма изграден паркинг и организация, хилядите тежкотоварни превозни средства спират неправилно на пътната лента по пътя преди Дунав мост. Получава се огромна километрична опашка, под огромна имам предвид някой път минава общо над 15-20км., като се има предвид, че и в дадени моменти камиони се спират още на град Бяла и други пътища.

Къде е проблема?

1. Редовно се случва хората от населените места да не могат да стигнат до града, защото камионите създават тапи. - често се случва майки с деца да стоят с часове в опашки, имаше случаи когато майка бърза за болница с детето си и в големите жеги държи детето си на пътя и го друска.

2. Линейки и пожарни автомобили не могат да минат.

3. Шофьорите на камионите се принуждават да стоят понякога по 2-3 дена.

- тоалетната е на пътя.

- храната е на пътя.

- боклука е на пътя.

Решението:

Такова не може да се създаде от десетки години.

Вариантите:

- изграждане на буферен паркинг.

- улесняване на процедурата по преминаване.

- строеж на втори мост.

- притискане на Румънците да съдействат, да се съгласят.

- единна национална система, която да регулира и спира камионите в много точки в България и контролира пропускането.

И сега стигам до частност днес и ситуацията сега.

На 19.07 се проведе местно събрание, на което бяха поканени областната администрация, общинския съвет на Русе, кмета, както и кметовете на гр. Мартен, с. Николово, с. Сандрово.

Зам. кметовете на Русе предлагат създаването на буферен паркинг, който да се изгради върху общинска земя с инвеститор, който да изгради съоръжението.

Този вариант не е ясно още дали ще свърши работа, очаква се повече информация, защото е важно наистина камионите да бъдат задължени да влязат в паркинга, тъй като за това ще имат съответна допълнителна такса.

Временното решение, което беше предложено е едното пътно платно да се затвори посока Русе само за камиони, а другото да стане двупосочно.

- това няма как да се получи, защото пътя не отговаря на изискванията за двупосочен път, а и камионите за да стигнат до другото платно отново ще минават по пътя на автомобилите, което означава че отново ще се създават задръствания, даже ще стане по-зле.

Другата опция, която се лансира от гражданите на Мартен е да се изнесат тировете извън Русе, посока София след магазин Метро.

Всичко това е хубаво, но се оказа накрая, че каквото и да предлагаме, каквото и да искаме на местно ниво не можем да се справим. Не може да прокара нищо общинския съвет, кмета на Русе е с вързани ръце, защото почти всичко зависи само от държавата, която пак се повтарям от десетки години пренебрегва проблема.

Общинския съвет даже не може да гласува решение, което да премести камионите. Все пак се надяваме да гласуват декларация на съвета, с която да апелират към АПИ и МВР да бъдат изместени и да се осъществява по-добра организация.

Правя всичко това публично достъпно и обяснено, защото за този казус ще има нужда от национална подкрепа, а не локална.

Това е въпрос свързан и с изграждането на магистралата до Русе, защото тировете, които пречат по пътя пътуват до границите, огромна част от тях именно до Дунав мост, които пък се бавят и не се допускат. Проблемът се очаква да се увеличава, защото тировете всяка година стават все повече.

Толкова години нищо не се прави и Северна България се изоставя, защото проблема на границата се оставя само на местните.

На срещата днес стигнахме заедно до извода, че сами няма да можем. Трябва национална подкрепа, така че държавата спешно да ни подкрепи и да се задейства.

1. Временно да промени мястото за спиране в Русе. - да засили контрола и да увеличи патрулките.

2. Да се преразгледат всички звена работещи на Дунав мост и да се съкратят ненужните.

3. Да се стартира проект за буферен паркинг и в най-кратък срок да се завърши, но така че да е законосъобразен и да могат да бъдат задължени тировете да влизат в него.

4. Спешно изграждане на още един мост в Русе.

5. Стартиране на работата по магистралата за Русе.

Само когато се осъществи всичко това ще има промяна и реални резултати.

За да стане това обаче ще имаме нужда от подкрепата на българите в страната и повече търпимост към протестни действия. Трябва да обявим гражданско неподчинение, защото това е единствената форма, в която за дълъг период от време да затворим напълно Дунав мост, за да задействаме и властите в Румъния. За това ще ни трябва местната подкрепа на Русе и околията, а и на хора от други градове.

Възможност имаме, но приоритетите на държавата от много години са други.

Тук не ме разбирайте погрешно. Въпросът не се поставя срещу ПП, БСП и т.н. Сега са те, преди това бяха други.

Интересното е че в този казус на местно ниво видяхме обединение от всички партии. На срещата видяхме представители от всички формации.

Надявам се и гражданите да постигнем това обединение и да предизвикаме реална промяна.

Моля споделете този пост, за да се запознаят повече хора с проблема и повече хора да имат готовност да подкрепят борбата на Русе, съответно на Северна България!

Давид Александров / председател на Сдружение РОД ИНТЕРНЕШЪНЪЛ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    10
    Потурко
    В близките 30 години няма да стане, така че .... дерзайте и продавайте имотите си но на ниски цени, че сегашните които са обявени са просто страшни и нереални!
  • 10
    9
    гражданин
    Там, където има Шенген, граничните градове процъфтяват с установяване на фирми, които да обслжуват наведнъж два пазара. Братислава, Базел, Триест, Страсбург, Трир, Франкфурт на Одер... Там, където няма Шенген, ползата от границата са вечните опашки от тирове и крайпътните канавки, които още 20 километра преди КПП-то поемат функцията на боклукчийско кошче и тоалетна за чакащите шофьори едновременно.
  • 9
    8
    минко
    Минчоо, Минчо, разбираш ги съвременните начини на плащане, ама не си в час със старите методи, пари – ръка – джоб, а това си вървииии, и при нашите, и при румънците, и всички са "доволни" .....
  • 10
    7
    РъБъ
    Минчо, знаеш ли службите БИАС, Пътни такси и разрешителни и Митница, които събират таксата за моста ?
  • 11
    6
    Guzito
    Изберете си нови шопи и ревете
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари