Марияна Николова и Вежди Рашидов на вечеря с турския министър на туризма

0
Вежди Рашидов останал изненадан от изказване на Мехмет Ерсой
Вежди Рашидов останал изненадан от изказване на Мехмет Ерсой

Вежди Рашидов останал изненадан от изказване на Мехмет Ерсой

Турция очаква активно развитие на културния обмен и туризма с България и разчита на съдействие от председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов.

Това стана ясно по време на работната вечеря на Вежди Рашидов и Мехмет Ерсой, министър на културата и туризма на Турция, който е на посещение в София. На вечерята присъства и Марияна Николова, вицепремиер и министър на туризма, както и Айлин Секизкьок, посланик на Турция в София.

Вежди Рашидов остана изненадан от думите на министър Ерсой, който сподели, че в последните години не е направена и крачка за подписване на нови спогодби, касаещи културния обмен между двете страни.

По време на разговора Мехмет Ерсой отбеляза, че подписаните от Вежди Рашидов през двата му мандата като министър спогодби и споразумения са дали голям тласък на опазването на културното наследство, на предотвратяването на нелегалния трафик с културни ценности, на сътрудничеството в областта на киното.

Ако днес една от перлите на Златния рог в Истанбул е уникалната българска Желязна църква „Свети Стефан“, то това се дължи на усилията на двете страни да реставрират този храм и той сега да грее с невиждан блясък, който привлича хиляди туристи.

И връщането на България на екзархийските имоти в Турция през 2012 година беше израз на добросъседските отношения. „Горд съм, че срещу Желязната църква в Истанбул направихме уникален български музей в сградата на българския Метох, който ни е върнат и в него е показана част от най-ценната история на България“, заяви г-н Рашидов.

Вежди Рашидов и Марияна Николова увериха министър Ерсой, че двамата заедно в най-скоро време ще подготвят пакет от предложения с цялостна концепция, който двете страни да подпишат и така да се гарантира реалното развитие на културните взаимоотношения и на туризма между двете съседни държави.

В съвременните условия трябва да се използват всички възможности за още по-активно сътрудничество, особено в културния туризъм. Дори и един съвместен филм, какъвто би бил киноразказът за голямата любов на Кемал Ататюрк и българката Димитрина Ковачева, за който вече има сценарий, може да покаже колко много общи неща свързват хората от нашите две страни“, заключи в края на разговора Вежди Рашидов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари