Мария Захарова: Кой даде право неграмотни чиновници в София да опозорят българския народ?

3
Заради опасна глупост на някакъв интригант във властовите структури на България не допуснаха самолета на Сергей Лавров над България, коментира говорителката на руското МВнР
Заради опасна глупост на някакъв интригант във властовите структури на България не допуснаха самолета на Сергей Лавров над България, коментира говорителката на руското МВнР Снимка: © РИА Новости / Максим Блинов

Заради опасна глупост на някакъв интригант във властовите структури на България не допуснаха самолета на Сергей Лавров над България, коментира говорителката на руското МВнР

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече "опасна глупост" решението на българските власти да откажат на самолета на руския външен министър Сергей Лавров да прелети през въздушното пространство на страната, ако тя е на борда.

"Не става въпрос просто за глупост, а за опасната глупост на някакъв интригант във властовите структури на България. Факт е, че правилата за въздушно движение се регулират от Чикагската конвенция за международно гражданско въздухоплаване от 1944 г. Тя предписва територията на държава трябва да се разбира като „сухопътни територии и прилежащите към тях включват териториални води.“ Въздушното пространство не е включено в термина „територия“. В този смисъл незаконните и без това санкции на ЕС не могат да се разширят до прелитащ самолет, на чийто борд се намира лице, на което е забранено да влиза на територията на държавата“, написа Захарова в Телеграм канала, предаде БГНЕС.

По думите ѝ за първи път в историята държавните власти забраниха не самолет, а човек в самолета да бъде в небето, тъй като според нота на българското дипломатическо ведомство самолетът на руското МВнР му беше позволено да прелети.

"Мислеха ли българските служители, че подобни мерки могат да бъдат приложени в отговор към хилядите функционери на НАТО, които са в нашите огледални стоп списъци? Мислеха ли по принцип за създаване на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде право неграмотни чиновници в София да опозорят българския народ? ...Ние, между другото, вече сме в Скопие“, добави Захарова.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров пристигна в столицата на Северна Македония Скопие за участие в Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Самолетът е летял през Гърция, като преди това се очакваше маршрутът да минава през България. Както научи ТАСС, българската страна е отказала да пусне самолета на руския външен министър, ако на борда е Захарова.

В нотата на българското външно министерство, с която агенцията разполага, се посочва по-специално: „Дава се разрешение за участие в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и придружаващата го делегация в съответствие с бележката … Разрешението не се отнася за директора на информационния отдел и печата на руското Министерство на външните работи на Мария Захарова, която фигурира в списъка на санкциите, в съответствие с действащото законодателство на ЕС“.

Дължината на маршрута на министерския самолет беше около 4000 км, пътуването продължи повече от пет часа. Самолетът на Лавров прелетя над Турция и Гърция на път за Северна Македония.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    21
    фена на Путин
    Идеално правилен и точен въпрос. Браво Мария. Да не се сърдиш България е с Русия завинаги. Педерастите и политиците не са. Купили са ги.
  • 6
    20
    Човек
    Сериозно ли е това?! Все си мислим, че са ударили дъното наведените ни политици със специални образователни потребности...но те май ровят още надолу, да излязат в Австралия
  • 5
    19
    до 18
    Ами същия, който дава право на теб да критикуваш правителството на Македония,Австрия или Нидерландия или което се сетиш!
  • -5
    18
    любопитен
    А кой дава право на пияна Маша да критикува правителството на една независима държава? Или под влияние на алкохолните пари тя счита, че България е част от Империята на злото. Искам да попитам кога ще бъде привикана тетка Митрофанова и да й се връчи протестна нота срещу това изказване на Маша. Ясно е, че алкохолът не прощава, ама въпреки това
  • -3
    17
    Кор за Захарова
    и продажните български слуги на Кремъл! Кор за руските подлоги в България!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари