Мария Захарова: Демонтирането на руски паметници в България ще нанесе непоправима вреда

0
Това заяви на брифинг в Москва говорителката на руското външно министерство
Това заяви на брифинг в Москва говорителката на руското външно министерство Снимка: Радио Китай

Това заяви на брифинг в Москва говорителката на руското външно министерство

Демонтирането на паметници на руското и съветското наследство в България и разпалването на омраза към Русия ще нанесе непоправима вреда на народа на самата република, каза на брифинг в Москва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, съобщи БТА.

"Залогът се състои в това, че по насилствен път да се измени съзнанието на собственото население, да бъде заразено с омраза, да се отровят отношенията между народите, но това, отново, както и в ситуацията с Украйна и това, за което говорим в контекста за Молдова и много други страни, ще нанесе непоправима вреда на народа на самата България", подчерта Захарова, цитирана от ТАСС.

Говорителката на руското външно министерство отбеляза, че Русия ще продължи да следи ситуацията с мемориалните обекти в България и ще реагира на факти за престъпни посегателства. "Жалко, че там не разбират, имам предвид отново част от политическия елит на България, каква вреда нанасят на самите себе си, като по същество се отказват от собственото си минало и като го обезценяват, обезценяват паметта на собствените си герои в полза на съмнителна конюнктура и по чужда поръчка", добави тя.

В средата на декември започна демонтаж на Паметника на Съветската армия в София, издигнат през 1954 г. в чест на 10-ата годишнина от навлизането на съветските войски в България по време на Втората световна война през 1944 година. Съдбата на монумента бе обект на разгорещени дебати още от началото на прехода към демокрация и пазарна икономика през 1989 година. В крайна сметка българските власти взеха решението той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

Паметникът на Съветската армия има своето място в Музея на социалистическото изкуство. Той няма място в центъра на София. Това заяви на 18 декември пред журналисти премиерът Николай Денков, който коментира продължаващия демонтаж на монумента.

"Това е пропаганден паметник, той няма културна ценност. Не е военен паметник. Това е част от овладяването на българската държава с премахването на демокрацията в нея от съответните окупационни съветски войски и след това от тоталитарната държава. Крайно време е да се разделим с това минало. То трябва да отиде в музеите, не казваме, че трябва да изчезне. Трябва да се изучава като част от нашата история", посочи Денков.

След началото на демонтажа на паметника в София се поднови и дебатът за съдбата на неговия еквивалент в Пловдив.

Общинските съветници от "Демократи за силна България" (ДСБ) - Пловдив, Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България", внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия "Альоша" да бъде преместен в срок до края на 2024 година. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

В проекта на решение се предлага паметникът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от Община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около монумента, известен като “Альоша”. Според съветниците на ДСБ в момента това пространство е занемарено. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на паметника “Альоша” от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Очаква се предложението да влезе в дневния ред на Общинския съвет за сесията на 17 януари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    11
    До 8
    Защо си мислиш,че преливаш от акъл?Комплекс от малък?
  • 0
    10
    До 4
    Клети сте вие нещастници....
  • 9
    9
    до 7
    Издигали са, примерно на цар Самуил в София. Оня, със светещите очи. Е, то първо угасна едното око, после и другото. Слава богу, защото нощем изглеждаше като вампир! И в Русе направиха, в парка на възрожденците. На Левски. Изглежда страшно гейски.:( Не знам кой "ваятел" се подигра с тази икона и не искам да знам.:( Иначе забелязал ли си, че по нашите земи почти няма паметници, останали от от предишни времена? А съседните на нас страни имат , а те също са били под турско... Кофти ни е мат'ряла, брат!
  • 4
    8
    русенец
    Виждам, че дежурен администратор е дебилът, който смята, че Русия му е виновна, че е тъп и гласува с пълни шепи. Виж, бе педал, ти си типичен булгаристанец. Нямам представа в коя кошара са те направили, ама както всички останали селяндури обвинявате някой за това, че от вас нищо не става. Ти очевидно обвиняваш Русия, други обвиняват САЩ и никой не обвинява себе си или родителите си, че не са му налели някакъв минимум акъл, познание и възпитание в кухата тиква. :)
  • 5
    7
    ....
    събаряйте бре, друго не можете! един паметник не сте издигнали, откак се помня войводата П. Хитов чака да му издигнете паметника!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари