Мария Илиева: Рачков е впечатляващ професионалист

0
Той е умен, безкрайно бърз и точен в импровизациите си
Той е умен, безкрайно бърз и точен в импровизациите си

Мария Илиева разказа пред Dir.bg как се готви за образа на Емил Димитров в "Като две капки вода", какво да очакваме от предстоящото ѝ национално турне и как прекарва любимите си мигове със сина си Александър:

Мария, ти си дивата на българската поп музика. Как се реши да се включиш в "Като две капки вода", където имитираш образи, напълно различни от теб като артист?

Фен съм на шоуто и го следя с интерес. Винаги ми е било любопитно да наблюдавам как се справят моите колеги и съм се замисляла как бих се въплътила в нечий образ. Е, сега получих тази възможност.

От началото на шоуто бутонът ме хвърля в далечни от мен и различни помежду си образи и стилове - поп, поп-фолк, рок, соул, опера, естрада, мюзикъл. Много е трудно в рамките на 7 дни да се изгради добра имитация, но пък ми е доста интересно.

Кой е любимият ти образ досега?

Не мога да избера конкретен. Във всеки образ дотук имаше нещо специално и провокативно от артистична гледна точка.

Журито много хареса имитацията ти на Верка Сидерова миналия понеделник. Ти как оценяваш представянето си?

Справих се добре. Народното пеене няма нищо общо с поп музиката и изграждането на специфичния добруджански стил на великата певица Верка Сидерова ми коства дълги часове репетиции. Чисто психологически задачата ми беше още по-трудна, защото майка ми - Ваня Монева, е сред най-добрите ни хорови диригенти и от 25 години е ръководител на женски народен хор, прославил България в целия свят.

Хор "Ваня Монева" има доста респектиращи музикални успехи и награди, сред които най-актуалните са участието в саундтрака на последния епизод "Междузвездни войни", изборът на японското правителство именно те да запишат химна на Япония за официалната церемония по приемането на Олимпийската щафета в Рио...

Представяте ли си каква лична отговорност предизвиква това възхищение в мен? Майка ми има необятни познания за музиката, в частност фолклора и е перфекционист, затова и нейната оценка за мен беше най-важна. Фактът, че тя хареса изпълнението ми, ме направи много щастлива.

Как е Рачков?

Добре е, вече живеем заедно в къща на Малдивите с трите ни общи деца (Смее се.). Рачков е впечатляващ професионалист и за мен наистина е удоволствие да работя с него. Той е умен, безкрайно бърз и точен в импровизациите си. Снимките с него винаги са много забавни, понякога работата просто спира, защото целият екип се залива от смях след някоя негова шега.

За понеделник ти се падна да имитираш Емил Димитров. Какво проучи за него като вокална техника и как се подготвяш за следващото предаване?

Емил Димитров е колос в българската музика. За съжаление нямах честта да го познавам, но знам, че той е бил звезда в истинския смисъл на думата - с концерти из цяла Европа, десетки хитове, които поколения българи, французи, руснаци, немци знаят наизуст; тълпи от еуфорични фенове, крещящи името му... Писал е и песни за някои от най-големите имена от международната сцена тогава. Космополит с фина и богата душевност.

Пеенето му е специфично, има подчертана дикция, ситно вибрато и характерни краища на някои фрази. Стилът му е доста далечен от моя, а в допълнение той е и актьор с изразително и завладяващо сценично присъствие. Бих искала да изразя огромната си благодарност към Емил Димитров-син, който специално за моето изпълнение избра автентични концертни дрехи и аксесоари от колекцията на великия си баща.

Освен чест да облека дреха, принадлежала на артист от такъв калибър, за мен е и благословение. Краката ми треперят от вълнение... За да се представя на ниво обаче ме очаква доста работа. Стискайте ми палци!

Беше и гост-треньор в "Гласът на България" в отбора на Графа. Как оценяваш потенциала на талантите там?

Срещите с талантливи млади хора, които са решени да следват мечтите си, винаги са зареждащи! Благодаря на Влади за доверието и възможността да се насладя на репетициите на отбора му. Вярвам, че тази година победата е негова.

След като се появи синът ти, ти продължаваш ударно. Издаде best of албум, а сега ще го представиш с лятно национално турне с есенна кулминация в Зала 1 на НДК. Какво да очакват феновете ти на концертите?

О, да, Александър е новото вдъхновение и движеща сила в живота ми. Албумът ми "Всичко - най-доброто от Мария Илиева" е на пазара от декември 2018 и съм щастлива, че до момента отбелязва много добри продажби. Реших да го представя на голямо турне, каквото не съм правила от години. През юли месец ще бъдем в три града - на 9-и в Античния театър на Пловдив, а на 14-и и 16-и - в летните театри на Бургас и Варна. На 22 октомври е концертът ми в Зала 1 на НДК. Музиката ми ще прозвучи с нови аранжименти, специално създадени от Милен Кукошаров, а групата ми е от 9 души с музикален директор Георги Янев. Подготвяме мащабна мултимедия и много изненади. Нямам търпение да споделя с публиката всичко това. Билетите вече са в продажба в мрежата на Eventim.

Ще има ли гост-певци?

Да, очаквайте изненади! Засега ще ги запазя в тайна, но ще издам, че има гост-изпълнители, с които напоследък редовно споделям сцената, и такива, които ще направят неочаквана поява...

Синът ти Александър навърши годинка през януари. С какво те радва най-много? Имате ли си любима игра?

Александър е прекрасен, радва ме постоянно и с всяко негово действие. Той проходи точно на рождения си ден на 25-и януари, което беше неговият подарък за мен. Играем си постоянно на различни игри, обичаме да пеем, танцуваме и четем заедно. Най-много се вълнува, когато се е справил успешно с нещо, а аз му кажа "браво" и му пляскам - настъпва огромна радост и той започва да си пляска сам!

Свиква ли се някога с липсата на сън около малките деца?

Всъщност не, постоянно съм готова да се облегна някъде и да заспя рязко (Смее се.). Нямаш особен избор, просто ти се налага да смениш режима, да се наспиваш за 4 часа и да си свеж след 15-минутен power nap. Но няма по-голямо олицетворение на щастие от весели подвиквания "мааам" в 6 сутринта, съпроводени от широка усмивка с 8 зъба! Светът ми е изпълнен с любов.

Малко преди старта на "Като две капки вода" публикува своя снимка с Александър от Маями. Разкажи ми за това пътуване!

Точно преди старта на шоуто с Александър и мои семейни приятели прекарахме време там. Имах концерт в Щатите, както и няколко бизнес задачи, но успяхме да си откраднем и малко време за почивка. Направи ми впечатление, че пътуването, смяната на обстановката, срещата с толкова много нови и различни хора изобщо не го притесниха. Напротив, чувстваше се добре и спокоен, което е важно за мен - аз искам той да бъде смел и любопитен към света.

Александър ще пътува ли с теб за някой от концертите ти от турнето?

Да, по време на турне отсъствията ми от вкъщи са доста продължителни и ще пътуваме заедно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари