Мария Гроздева развя българския трибагреник в Баку

0

Петкратната носителка на олимпийски медали и една от най-добрите ни състезателки по спортна стрелба Мария Гроздева - развя българския трибагреник по време на откриването на първите Европейски олимпийски игри в петък вечер в Баку.

На това първо по рода си спортно събитие България е представена от 127 спортисти - 67 мъже и 60 жени. 

В игрите в Азербайджан участват общо около 6000 състезатели от 50 държави. Сред тях има 150 олимпийски и 200 световни шампиони.

Парадът на нациите по традиция бе открит от олимпийската делегация на Гърция, която е родина на Олимпийските игри. Последни излязоха спортистите на Азербайджан. Българите дефилираха със своите официални синьо-бели костюми.

На церемонията по откриването на Олимпийския стадион в Баку присъстваха повече от 40 държавни глави и премиери, сред които и българският министър-председател Бойко Борисов, както и президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Всеки от лидерите приветстваше станал на крака спортистите на своята страна.- Половината от членовете на МОК, както президентът на Европейските олимпийски комитети (ЕОК) Патрик Хики също са сред официалните гости. Домакин на събитието бе президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Изненадата на вечерта бе присъствието на ексцентричната Лейди Гага на официалната церемония, която изпълни на пиано прочутата песен на Джон Ленън "Imagine". 

Официалният старт на игрите в Баку бе даден от съпругата на президента Илхам Алиев - Мехрибан Алиева и от президента на Европейските олимпийски комитети (ЕОК) Патрик Хики. Г-жа Алиева е бивш фотомодел и член на Изпълнителния комитет на Олимпийския комитет на Азербайджан. След това последва грандиозно шоу, което бе своеобразен поклон към азерските традиции и култура.

Откриването на игрите в Баку бе помрачено от катастрофа в Баку, при която три австрийски състезателки по синхронно плуване пострадаха в селото на спортистите. Плувкините бяха блъснати на улицата от обслужващ шатъл. В разпространено от инцидента видео се вижда как автобусът завива със сериозна скорост и помита в гръб групата спортисти.

15-годишната Ванеса Сахинович незабавно беше транспортирана със специален самолет във Виена, където претърпя дълга операция на няколко фрактури на тялото. Все още няма яснота дали тя ще се възстанови напълно. Още две състезателки от австрийския отбор по синхронно плуване пострадаха при инцидента.

Българите ще се състезават в 23 спорта и дисциплини: стрелба с лък, бадминтон, плажен волейбол, бокс, кану, колоездене на шосе, скокове във вода, фехтовка, акробатика, спортна гимнастика, художествена гимнастика, джудо, карате, самбо, спортна стрелба, плуване, синхронно плуване, тенис на маса, таекуондо, батут, триатлон, волейбол и борба.

БНТ HD ще излъчва пряко цялото българско участие в Баку. Игрите ще продължат до 28 юни.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари