Мария Габриел откри изложба, посветена на дипломатическите отношения между България и САЩ

0

Връзките между двете държави се основават на взаимно уважение, доверие и приятелство между хората, заяви външният министър

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри изложба по повод 120-ата годишнина от установяването на двустранните дипломатически отношения между България и САЩ по време на прием в МВнР.

Непреходни остават връзките между България и САЩ, които се основават на взаимно уважение, доверие и приятелство между хората, и които ние всички продължаваме да укрепваме и надграждаме”, заяви в словото си пред официалните гости Мария Габриел, цитирана от пресцентъра на МВнР.

Тя подчерта, че наше призвание е да пишем историята на приятелството между двете държави от Стария и Новия свят, решени заедно да изградят общо бъдеще на сигурност и стабилност, от двете страни на широкия Атлантик.

"Вярвам, че в днешната експозиция всеки може да открие нашата история, памет, надежди и мечти. Това наследство е наша отговорност, което трябва да запазим и предадем на следващите поколения", изтъкна още вицепремиерът.

Приветствие отправи и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен, който също даде висока оценка на двустранните отношения.

Сред официалните гости на събитието бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и чуждестранни дипломати и държавници.

Експозицията е част от целогодишната програма от тържествени събития и културни прояви, посветени на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Тя е подготвена от МВнР със съдействието на Държавния културен институт и Изпълнителна агенция за българите в чужбина.

Двуезичната документална изложба представя теми, сред които първите акредитирани дипломатически и консулски представители, сключени споразумения и осъществени посещения на високо и най-високо равнище, двустранна търговия и инвестиции, културно взаимодействие, партньорство в образованието и науката, контакти между хората и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    daskal
    До 2 - Бай Вълчо, ти изби рибата! Аз пък наивно си мислех, че ВСИЧКИ злини на България са заради простаците, които я населяват, и стават все повече.
  • 0
    3
    aha
    Тури малко снимки от бомбардировките от втората световна. Да ги видим наще партнери колко са убави.
  • 6
    2
    Бай Вълчо
    Йебем ви съединените чифутски щати! От там идват ВСИЧКИ злини за България!
  • 10
    1
    До тоя траверс габриел
    Продажен бездетен травестит си габриеле
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари