Мариана Де Мео: Русе е посивял, обезлюдял, задъхан от тоновете бетон излети на кея

8
"Дали съм се отчаяла. Да! Но за малко. Знам, че баща ми, ако беше жив, щеше да е на пощада в Русе с високо вдигнат плакат", пише русенката
"Дали съм се отчаяла. Да! Но за малко. Знам, че баща ми, ако беше жив, щеше да е на пощада в Русе с високо вдигнат плакат", пише русенката Снимка: Фейсбук

Размисли на един обикновен избирател в чужбина

Преди две седмици кацнах в Букурещ, за да се придвижа по-бързо до моя роден град Русе. От летището, както и през цялата седмицата престой там, подпитвах таксиметровите шофьори каква е ситуацията в България и за кого ще гласуват. Картинката е следната: „За никой, всички са крадци. Последните, младите, окрадоха каквото можаха за шест месеца, а човека, който знае какво прави и какво трябва да се направи е президента Радев.“

В моят град Русе, малката Виена, градът с джаз традиции и първата кино прожекция… Същият този град ще изпуфка мързеливо, ще се почеше по вмирисаното си оплешивяло теме сутринта на 2.10 и ще гласува за хората, които го тровят. Същият този град, от който тръгна първия в България мирен протест срещу комунистическия режим на Тодор Живков. Протестът на майките с количките. Искането им беше най-простичкото – въздух и живот за децата им.

35 години по-късно същият този град - посивял, обезлюдял, задъхан от тоновете бетон излети на кея, на Дунава, ще затътри крака към урните, за да изпише следващата буква на надгробната си плоча.

В българското посолство във Виена, слава Богу, има един много разтропан човек, който се е впрегнал да търси помещения за избирателни секции и хора за избирателни комисии. Обади ми се докато бях в Русе, за да ме пита дали искам отново да съм в комисия, защото знае, че може да разчита на мен. Честно, когато разбрах, че се задават отново избори, си казах, че този път няма да си причинявам ужаса на нощното броене на бюлетини, кошмарното чакане цяла нощ на благоволението на ЦИК да приемат протокола ни, не искам повече директно от изборната секция да отивам на работа.

Разочарованието ми от гласовете в чужбина, които наляха проценти за Има такъв народ и Възраждане още ме държи в недоумение. Как е възможно да живееш в европейска държава, да имаш работа, заплата, която ти позволява да помагаш на близките си в България и въпреки това да гласуваш за тези, които не искат европейски съюз. Няма да мога да си отговоря на този въпрос, както няма да разбера и моите съграждани в Русе. Хората четат Труд, 24 часа, гледат БНТ, слушат Слави Трифонов и смятат, че президентът Радев ще оправи нещата.

Дали съм се отчаяла. Да! Но за малко. Знам, че баща ми, ако беше жив, щеше да е на пощада в Русе с високо вдигнат плакат. Знам, че хиляди хора не се отказват и за тях всеки ден е като един мой в предизборната секция. Знам, че ако сега се откажа, ще откажа още няколко човека около мен, те около тях и т.н. Разбира се, че ще бъда в комисия. Разбира се, че вярвам, че един ден…

Удоволствието да живееш в чист, подреден европейски град, да си спокоен за доброто образование на децата си, да можеш да плуваш в Дунава, да гребеш, да караш сърф, яхта в същата тази река, която е покрита с бетон в Русе, НЕ Е ЛУКС. Това е нещо нормално и ме изпълва с радост и му се наслаждавам всеки ден.

На двете снимки, разбира се, са Дунава в Русе и Дунава във Виена. Открийте сами разликите.

Мариана Де Мео

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 15
    24
    въпрос
    Колко данъци в България през последните пет години е внесла г-жа Мариана Де Мео? А колко в Австрия?
  • 6
    23
    Мнение
    Забравих да споменем и "ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ НА ОБЩИНА РУСЕ И ПРОГРАМИ РАЗНИ КАТО БРОЕНЕ НА ДИВИТЕ ЗАЙЦИ И КОМАРИ С РУСЕНСКО ДУНАВСКО ПОТЕКЛО И ГРАЖДАНСТВО"..... И РОЕНЕ НА ПИШМАН БИЗНЕСМЕНИ ...
  • 9
    22
    Мнение
    Унищожаването на град Русе стартира от местни политици бивши агенти на ДС 1-во 2-ро ,5- то и 6-то ГУ.Започна се с унищожаване на общински дружества,заграбване на терени или пускането им на нагласен търг и какво ли не? Даже имаше период в който Русе беше притиснат от Режимът на Костов заради бившият кмет "мулти" та продавах общински активи и собственост че да се справят с чистотата на Русе иначе щяхме да червясаме,не че в чистота е много чисто у двора де ама Костов ни игра балтията на максимум.На всичко това се изредиха скрападжий,мургави бизнесмени,съветници и какви ли не произведения на народната милиция и дс,най вече по линия на спорта,младежта и вражеската имиграция и линия САЩ.Доста хора участваха в схемите.Някой може и да не са живи вече.Не е ли така скъпи граждани на Русе и пристигнали от село? Или май още се играе тази игра? :-)
  • 7
    21
    Очевидно дърт
    Шапка му свалям на Липовански.Пореше ги като риби. Ей, амартамент купи на една от любовниците си, но си ги пореше. Не е тая - тая е в ниската класа, но пича си отеба.
  • 6
    20
    Ivan
    Тази вьртиопашка и сестра и Розмари,ги изхвърляха от всички училища,абсолютни боклуци,виж сега как да се загрижили,ама да не поверяваш!Закьсали са ,девойките.....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари