Марешки: Мутрите са в парламента!

0
Бизнесменът Веселин Марешки обичал да се движи свободно сред народа
Бизнесменът Веселин Марешки обичал да се движи свободно сред народа Снимка: БГНЕС

Илиана Беновска: Добър ден! Г-н Марешки, Вие сте на гребена на вълната на бореца за истина и затова хората гласуват за Вас. Задачата на нас, медиите, е също да търсим истината. Позволявам си да Ви попитам нещо от сърце и да Ви помоля да отговорите преди началото на предизборната кампания. В два аспекта са въпросите. Вярно ли е, че сте в обкръжението на мутри във Варна и ползвате сила в случая с пицарията, за който Ви съдят, с разрушаването на пицарията?

И ползвате принуда с аптеките пък, които искате да принудите да купуват лекарства от Ваша фирма и ги заплашвате, че ще продавате около тях на по-ниски цени, ако не го направят? Вярно ли е, че сте купувал гласове по време на президентските избори с ваучери за горива и ваучери за лекарства? Вярно ли е, че продавате горивата на реални цени, а не на дъмпингови и не сте на загуба, макар че Вашата фирма „Трейднет”, която се занимава с гориво е,  на загуба съгласно миналогодишния отчет? Обещахте в „Беновска пита”, предаването на Канал 3 и Радио К2, да декларирате печалбата си от горивата в началото на февруари. Ще спазите ли това обещание и можете ли да кажете тук пред колегите горе долу на коя дата да го очакваме? Благодаря Ви, чакам отговорите!

Веселин Марешки: Ще започна отзад напред, защото явно Вие искате да изтеглите датите. Първо, бях много категоричен, когато го казах за пръв път, че около 15-ти февруари, около 15-ти февруари се надявам счетоводството да бъде готово с документацията. Аз лично имам интерес да представя точното ценообразуване в България, за да стане ясно на всеки един българин с колко е бил ограбван. Само че да не стане, че с някоя стотинка съм сбъркал, очаквам да излязат официалните документи.

Те няма да се различават много от това, което сега мога да кажа, все пак с доказателствен материал, така че аз имам максимален интерес предизборно, тоест това със сигурност ще стане предизборно, това е моят интерес да покажа точното ценообразуване, къде съм аз, губя ли, печеля ли, кой граби, с колко граби. Това ще бъде специална пресконференция, която със сигурност ще бъде предизборно. Но искам да излязат данните, казах, че и сега мога да кажа числата, аз ги знам, нали все пак това правя, но искам да съм до стотинка точен, за да няма интерпретации – една стотинка повече, една по-малко, нещо си объркал.

Всички, които ме познават и Вие, които не ме познавате и ме виждате и всеки ден хората, които ме срещат по улиците, знаят, че аз никога през живота си не съм ползвал охрана. Винаги се движа сам, сам си карам колите, ходя свободно сред хората. Виждате, в парламента влизат, това е разликата, това са мутрите, това са мутрополитиците, мутроолигарсите. Това е разликата, аз живея свободно, живея честно, почтено, спазвам законите на държавата и затова не се нуждая от охрана. Даже ако стана по волята на народа официално лице, пак ще търся начин да избягвам охраната, за да мога да се движа свободно сред хората. Другото го приемам като затвор и никога не искам да се случва в моя живот.

Илиана Беновска: Въпросът беше дали ползвате мутри, за да принуждавате хората да изпълняват Вашите желания? Примерът с аптеките, примерът с пицарията?

Веселин Марешки: Да, вижте сега, тази концепция да задаваме въпрос, с който искаме да направим някакво внушение, за съжаление не е много цензурна. Аз, като дете си правехме майтап помежду си ...

Илиана Беновска: Пише го в публичното пространство, затова Ви го задавам, не съм си го измислила!

Веселин Марешки: Да де, аз ще Ви отговоря, няма нужда за трети път да ми го задавате и всеки път да ми го задавате, добре, няма да давам примери, но в личен разговор ще Ви задам един въпрос, за да видя как ще ми отговорите.

Илиана Беновска: Задайте го!

Веселин Марешки: Не е удобно!

Илиана Беновска: Защо?

Веселин Марешки: Защото няма да можете да отговорите!

Илиана Беновска: Хайде, задайте го!

Веселин Марешки: Просто наистина не е удобно, не е цензурно.

Илиана Беновска: Задайте го, аз не се страхувам!

Веселин Марешки: Не, аз не че се страхувате, просто не е удобно пред камерите.

Илиана Беновска: Няма значение.

Веселин Марешки: Въпрос, на който не можете да отговорите правилно, тоест Вие ми задавате въпроса и едва ли не вече внушението е направено, той е ползвал мутри.

Илиана Беновска: Не, аз не се шегувам наистина приятелски Ви казвам, ако имате някакъв въпрос, задайте го!

Веселин Марешки: Сега ще Ви отговоря директно на въпроса. Значи няма как да ползвам мутри, ако аз не съм мутра. Аз не познавам мутри! Да, може би ще ми се наложи да се запозная с някои като вляза в парламента! Но все пак на въпроса, все пак сме на форум за малък и среден бизнес, точно това, което са проблемите на малкия и среден бизнес е това, което е проблем и на обикновения, свободен българин, било то в малкия град или в някое село. И когато всички говорим за ограбване на старци, за изнасилване на старици, за побоища в малките населени места, за кражба на бизнеси, за съсипване на бизнеси, точно на това съм потърпевш и аз.

В моя лична земя се самонастаниха и изградиха незаконно строителство. Представяте ли си? Да изградиш незаконно строителство в собствена земя да кажем нещо си направил, нарушил си административни разпоредби. Но ти в чужда земя отиваш, правиш незаконно строителство, имаме решение на всички инстанции до края, на Върховния съд, тези незаконни постройки в нашата земя вече са съборени, но продължават да ми се задават въпроси, че аз съм посегнал на някой честен бизнесмен. Тоест мутри се настаниха в моя имот и аз със силата, която имам, на общественик, на голям бизнесмен, не мога да си защитя правата. А представете си какво правят хората по селата.

Дребния и средния бизнес. Аз наистина не пожелавам на никого някой такъв изверг, защото аз казвам, че това са изверги, да се самонастани в хола Ви! Влизате във Вас и виждате някой в хола Ви и като го питате какво прави тук – аз съм си тук под наем, някой друг изверг го е дал под наем, Вашият имот под наем. Той се е настанил вътре и Вие му казвате – моля Ви, напуснете! Пускате жалба и срещу Вас завеждат дело за това, че искате да го изгоните от Вашия имот. Това е моя случай, всеки може да го провери, има доста решения на Върховния съд.

Точно за това се борим – мутрите от реалния мутренски живот, и от политическия такъв, и от административния трябва да бъдат изхвърлени. Ние всички страдаме от това. И от съдебната система, ние всички страдаме от това! Това е моята борба за рязка, кардинална, революционна промяна във всички области от нашия живот. Така че никого не сме заплашвали, ние сме един от най-големите бизнесмени. Има факти, ако някой съм го заплашвал и съм бил толкова силен, защо не купува от мен? Ние нямаме интерес, ние нямаме структура, с която да доставяме на други клиенти. Ние не търсим други клиенти, било то болници или други аптеки.

Ние сме си затворени максимално в нашия бизнес и си го развиваме. Както всеки един почтен предприемач, той се опитва някак си да създаде някакъв собствен оазис, който да се изолира от тази корумпирана среда и мачкаща всеки един нормален човек или бизнесмен. Така сме се развивали, а това, че не сме олигарси, не сме мутри, безброй доказателства има. Ако аз съм най-големия в бизнеса с лекарства в частта, която е чисто пазарна, когато ти излизащ, правиш продукт и човек със собствените си пари трябва да отиде и да си плати, ние сме номер едно много далеч пред конкуренцията. Това означава, че правим конкурентен бизнес в полза на хората.

При положение, че сме номер едно в бизнеса, сме на 7-мо, 8-мо или 10-то място с почти нулеви продажби на другия пазар, на този, който държавата плаща с нашите пари. Тоест при болниците например, там номер едно са „Софарма”. Как аз, като съм номер едно на конкурентния пазар, не мога да се преборя на болничния пазар? Значи проблемът сигурно не е в мен, проблемът е в системата или в конкурентите ми. Така че аз единственото, което искам, не искам привилегии за себе си, преференции за себе си, искам свободен пазар и който е по-добър нека да победи.

Това е, което е вътре в мен, това ми е давало силата и те затова не могат да ме пречупят, защото аз не съм ползвал преференции, не съм ползвал контакти с властта, за да се добера до някаква поръчка, за всеки лев, който съм изкарал, съм се борил на реалния пазар. И затова няма как да ме пречупят, няма как да ме купят, няма как да ме изплашат, защото силата ми я дава не някаква обществена поръчка, не докопване до някакво парче от властта. Силата ми я дават тези около 3 милиона българи, които с техните си пари влизат всеки месец в нашите аптеки, по една стотинка, по две стотинки ни оставят. И те са доволни от това, което правим за тях, и аз съм доволен от това, че те са харесали моя бизнес и продължават да го подкрепят.

Илиана Беновска: За ваучерите не казахте, раздавал ли сте предизборно ваучери, като кандидат президент, за горива и лекарства?

Веселин Марешки: Това в интерес на истината за първи път го чувам като теза. Ясно е, че няма как да купиш 430 000 българи. Нека някой да го умножи по колкото иска, по 10, по 20, по 50, ще разбере колко е нелепо това нещо. Вижте, основното доказателство за това е, че аз примерно епизодично участвам в различни избори. В изборите, в които не участвам, всички медии непрекъснато давате примери как брутално от най-големите партии купуват гласове. И сега, когато аз се появя на някакви избори, започват да говорят за мен. Добре, но на предишните нали не съм участвал, кой купуваше гласове? Гласовете ги купуват тези, които са си във властта и най-лесно се вижда с ромските секции.

Илиана Беновска: Политиците говорят, че сте раздавали ваучери, не медиите, имайте го предвид това!

Веселин Марешки: Крадците казват дръжте крадеца! А ние смятаме да направим точно обратното – да ги изгоним от властта. Между другото има съдба, влязохме в тази тема, само едно отклонение ще направя, има съдба и всъщност изборите са на 26-ти март. Само да кажа, изборите са на 26-ти март, как го разглеждам аз това нещо. Защо всъщност сега се явява възможността аз да изляза на такова високо ниво и да имам възможност да правя това, което по принцип винаги съм искал да направя.

Защото като всеки един нормален човек, нали по-голямата част от българите не всеки иска да е отпред, да се разгърди и да яде големия бой. Всеки псува, негодува, но седи на топло пред телевизора, да, подкрепям го, но не излиза на барикадата. Точно тези неща, егоизма за личния ми живот, това да си гледам основно собствения личен живот и това да се раздадеш максимално в полза на хората и на държавата се е конкурирало през всичките тези години и явно Господ е решил, че повече трябва да си наблягам на личния живот.

Точно на 26-ти март, аз ставам, живот и здраве, на 50 години. Аз го разчитам като знак – поживял си си, оставихме ти достатъчно време да си поживееш, разви си бизнеса, работи в интерес на обществото, работи за това нещо добро да се случи в държавата. Аз така го разчитам, вярвам в тези сигнали, затова се раздавам максимално и считам, че ще имаме успех!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари