Манифестът за независимостта на България е написан в Русе

2
На 22-ри септември 1908-ма в старата столица Велико Търново княз Фердинанд прочита за пръв път манифеста, с който обявява Независимо царство България
На 22-ри септември 1908-ма в старата столица Велико Търново княз Фердинанд прочита за пръв път манифеста, с който обявява Независимо царство България Видео: БНТ

Манифестът, с който на 22 септември 1908 г. във Велико Търново се обявява независимостта на България, е написан в Русе.

Според историческите данни, на 21 септември на русенското пристанище акостира корабът „Крум“ с княз Фердинанд. Преди това в града се е събрало цялото правителство, начело с министър-председателя Александър Малинов. Те уведомяват княза за решението да бъде обявена независимостта на България и да му бъде присвоена титлата „Цар“. Фердинанд дава съгласие и през нощта срещу 22 септември всички работят върху текста на манифеста. Рано сутринта с влак князът и министрите потеглят за Велико Търново, където е свикано Народното събрание, пише TVN.

По време на пътуването са нанесени последните редакционни поправки по документа, който според някои изследователи окончателно е бил готов на гара Две Могили. Пред депутатите документът е прочетен от председателя на Народното събрание Христо Славейков, който тържествено го връчва на Фердинанд. С него пред църквата „Св. Четиридесет мъченици“ князът обявява България за независимо царство.

Тодорка Недева – РИМ Велико Търново: "Той прочита текста на кабинета и на княза не се правят почти никакви корекции и влакът продължава към велико търново!"

Всички чакали Княза на гара Търново, неочаквано обаче царският влак спира на малката гара Трапезица, допълва БНТ.

Тодорка Недева – РИМ Велико Търново: „Наближавайки гара Трапезица, влакът забавя своя ход, Фердинанд, който е облечен в пълна парадна униформа, обкичен с всичките си отличия, прибира манифеста от Александър Малинов слиза и пожелава сам да се придвижи от църквата свети 40 мъченици"

В църквата „Свети четирсет мъченици" неочаквано за всички Князът прочита за пръв път манифеста. България вече е независима.

Тодорка Недева – РИМ Велико Търново: „След като всички осъзнават на какъв важен момент присъстват, председателят на народното събрание Христо Славейков, а след това и министър председателят Александър Малинов, молят княза да приеме титлата „цар", тъй като вече статута на владетеля не отговоря на държавата."

Преписи на манифеста са разпратени по всички краища на страната, а България се превръща в равноправна на държава пред света.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари