Малките хора се събраха на форум в Русе

0

Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно с председателят на Националната организация „Малки български хора“ Светослав Чернев откриха днешната работа среща, целяща информиране и представяне на възможностите на малките хора и съответно тяхната роля в обществото.

„Това, което е създадено от Светослав Чернев и от екипа му е уникално! Наистина, достойно за уважение и за еталон! Всички институции трябва да работим заедно за все по-успешната интеграция на малките хора в обществото, тъй като в XXI-ви век не може да има място за предразсъдъци!“ заяви в приветствието си Григоров.

По време на срещата бяха представени конкретни мерки за осигуряване на достъпна среда, като изграждането на допълнителни парапети по стълбищата, така че да се осигури възможност за безпроблемно изкачване или слизане, както и изграждането на мини платформи пред част от банкоматите. Идеята на подобен тип платформа е тя да се спуска, когато човек с по-нисък ръст желае да използва услугите на съответното банково устройство, а в останалото време тя да може да е плътно прилепнала към стената и така да не създава дискомфорт за хората с нормален ръст.

Беше разгледано и значението на качествените здравни услуги за малките хора, както и възможностите за тяхното интегриране в образователната система, а след това и осигуряване на трудова заетост. Не по-малко внимание беше обърнато и на включването им във всякакъв тип спортни, туристически и културни дейности.

Присъстващите бяха запознати и с наскоро изградения Център по въпросите на малките хора в България, който е единствен на Балканския полуостров и трети в Европа. В центъра, който е изграден в София, всеки, който има необходимост може да получи рехабилитация, временно настаняване, както и още множество услуги, в помощ на малките хора в страната. Също така има създадена база за дрехи, а всеки желаещ има възможност да допринесе за нейното развитие. Предвижда се и създаването на хранителна банка.

Идеята на подобен тип форум е да допринесе за утвърждаването и развитието на създаденото сътрудничество и партньорството между Национална организация „Малки български хора“, държавната и местна власт, институциите, ангажирани с хората с увреждания, доставчиците на социални услуги и самите хора с увреждания.

Поздравителни адрес бяха изпратени от народните представители от 19-ти МИР от политическа партия ГЕРБ Пламен Нунев, Светлана Ангелова и д-р Андриан Райков, както и от Искрен Веселинов от ВМРО.

Във форума се включиха още народният представител Крум Зарков, а също и членовете на постоянната комисия в областта на социалните дейности.

Днешната среща беше част от предвидените дейности по проект „Равни шансове за малките хора в България“, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари