Македония сменя учебниците по история

0
Чий цар ще бъде Самуил?
Чий цар ще бъде Самуил? Видео: Нова телевизия

След като София и Скопие се разбраха да изчистят недоразуменията в миналото, македонският премиер обеща, че те ще бъдат премахнати и от уроците на учениците. Чий цар ще бъде Самуил?

„Във всички нови издания ще бъдат отстранени грешките, които стават причина, меко казано, за неприятности”, заяви Зоран Заев, министър-председател на Македония.

Заев обеща, че българите вече няма да бъдат наричани фашисти. А поруганите войнишки паметници в Македония ще бъдат възстановени.

Какво, обаче, ще пише в новите учебници за цар Самуил? Премиерът се измъкна от темата като политик - с обяснението, че е политик, а не историк, и не може да се бърка.

„Вероятно спорът ще остане вечен - чий цар е Самуил? Това е нашата обща европейска история. Когато обръщаме поглед назад към историята, нека виждаме възможност за обединение”, коментира македонският премиер.

Но не всички в Македония видяха тази възможност. Заради снимките пред паметника на Самуил в София, критиките към премиера заваляха като удари при бой в парламента. Тогава - заради съгласието с албанците, сега - заради отстъпките пред българите - опозицията нарече Заев предател.

И възникна въпросът: дали договорът, който той и Бойко Борисов ще подпишат на Илинден, няма да доведе до ново въстание. Въпреки ударите, Заев вярва, че за сближаването с България повечето македонци мислят като него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Само си представи, България 2050 година, няма корупция...
- И корупцията ли са съсипали?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук