"Макдоналдс" пусна собствена валута

0
Всеки клиент, който купи бургер Биг Мак, ще получи една такава пиринчена монета
Всеки клиент, който купи бургер Биг Мак, ще получи една такава пиринчена монета

Собствена валута маккойн пусна в четвъртък по обяд веригата за бързо хранене "Макдоналдс" в чест на 50-годишнината на прочутия многопластов бургер Биг Мак (Big Mac).

Над 6.2 милиона монети, които, освен че ще имат колекционерска стойност, ще покриват и цената на един Биг Мак, са пуснати в обращение в 14 хиляди ресторанта на веригата в над 50 държави в света. Изсечени са пет вида маккойни, всеки с уникален дизайн и изобразяващ всяко едно десетилетие на Биг Мак.

Всеки клиент, купил от прословутия бургер, ще получи една такава пиринчена монета. Дали ще я запази заедно с останалите четири маккойни или ще си купи с нея нов Биг Мак, решава клиентът. Специалната валута ще е в обращение от петък – 3 август, до края на годината. 2 август е избран за пускането в собствената монета на "макдоналдс", защото на този ден се навършват 100 години от рождението на Джим Делигати, управител на заведение на "Макдоналдс" в Пенсилвания и създател на първия Биг Мак.

Идеята за монетата е вдъхновена от проучването на сп. "Икономист", започнало през 1986 година, в което се използва Биг Мак за измерване на покупателната способност на различните валути в света. През 2017 г. заведенията на "Макдоналдс" са продали 1.3 милиарда бургера Биг Мак.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В наши дни елените на дядо Коледа се казват Еконт, Спиди, Рапидо и Али експрес!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари