Майката "абитуриентка" е подгласничка в “Мис България-Вселена 2001 г.”

0
Анелия е била подгласничка на Ивайла Бакалова, конкурсът бил организиран от "Мултигруп"
Анелия е била подгласничка на Ивайла Бакалова, конкурсът бил организиран от "Мултигруп"

Майката на търновския абитуриент, която предизвика фурор в социалните мрежи като негова дама на бала, е инженер по образование, но като студентка е била професионален модел.

38-годишната Анелия Дамянова дори има трето място на конкурс “Мис България-Вселена 2001 г.”, организиран тогава от “Мултигруп”, съобщава 24 часа.

Основната ѝ мисия днес е да бъде добра майка. Приела да дефилира по червения килим заедно с 18-годишните, защото синът ѝ не открил подходяща дама сред съученичките си от Професионалната гимназия по туризъм.

“Идеята бе на Кристиян още 2-3 месеца преди бала, когато започна трескавата подготовка. Изненадах се, но предложението събуди в мен и гордост, и притеснение как ще реагират приятелите и съучениците му”, разказва Анелия.

До последния миг тя се колебаела дали да мине с него на дефилето на абитуриентите.

Бащата на 18-годишния младеж го питал: “Абе, Кристияне, толкова ли няма момичета за теб?”Той обяснил, че от класа не вижда подходяща.

Абитуриентът си има приятелка, но тя е по-малка и се притеснявала да му бъде дама на бала.

“Когато отидохме да купуваме костюма му, продавачките подхвърлиха: “Ето, мама може да ти бъде дама, вижте каква хубава двойка сте”, смее се Анелия.

Приятелки също я насърчили да не отказва на момчето, защото не всяка майка ще получи такова предложение.

“Все пак това е един вид синовен жест, с който той изразява благодарността си към мен”, казва 38-годишната жена.

Така 10 дни преди събитието отишла при шивачка във Велико Търново и си ушила роклята по свой модел в любимия червен цвят. Ефектът бил повече от неочакван.

“Минах само на дефилето за изпращането, никога не бих отишла с него на празничната вечер в ресторанта”, уточнява майката.

Нямало ревност нито от съпруга, нито от по-малкия син Виктор, който с готовност позирал заедно с батко и мама на заснетата фотосесия преди бала.

“Моят съпруг е много сдържан, не изразява емоциите си, но казва, че това са нормални и хубави неща. Кристиян е по-развълнуван от цялата тази известност”, обяснява Анелия. Тя е леко смутена от огромния интерес и отзвук на нейната поява между абитуриентите.

“Какво толкова чудно има? Чета коментари в интернет, повечето са положителни, има и негативни. На тях искам да кажа, че не съм обсебваща майка. Въпросът е децата да чувстват подкрепа и да са щастливи. Не трябва да сравняват избраниците си занапред с мен, защото майката е едно, а приятелката - друго”, казва Анелия.

Тя сравнява усещането с това на нейния бал в Габрово през 1997 г. Тогава красавицата, която е от Трявна, била само на 17 г. и станала “Мис Бал”.

“На бала на Кристиян беше по-различно - чувствах притеснение, но и гордост, а на моя бал бях много по-притеснена”, връща се назад в годините Анелия.

Оттогава са и титлите ѝ - през 1996 г. е “Мис Габрово”, а година по-късно и “Кралица на красотата в Града на шегата”. Била модел на “Визаж” и е участвала като студентка в ревюта и представяния на облекла и парфюми.

Тя е инженер по образование, завършила индустриален мениджмънт в Техническия университет в Габрово, но никога не е работила по специалността си. Със съпруга си в Търново имат малък семеен бизнес в друга сфера.

“Нещата при мен са много динамични - бях най-малката студентка, във II курс родих Кристиян, а на 21 г. завърших висше”, разказва Анелия.

Всъщност за първи път пред “24 часа” признава, че най-голямото ѝ постижение е III място на националния конкурс за мис през 2001 г. На шоуто отива да придружи приятелка, но става така, че избират нея, а другото момиче декласират.

“Всичко беше на шега. Аз нямах право да участвам, но приятелката ми настоя да отида с нея. На игра казах, че не съм женена и нямам дете, нямаше връщане назад. Тогава конкурса правеше Илия Павлов, избраха Ивайла Бакалова за “Мис България”.

Не знаех какво да кажа и през цялото време треперех. Накрая се оказах трета. Толкова не очаквах, че като съобщиха Анелия, аз си стоях на стълбичката, дори си бях събула обувката. Оплетох се в дългата рокля, не можех да сляза”, разказва през смях красавицата.

Пояснява, че не полага специални усилия, за да поддържа външността си.

“Може би е ген, не правя нищо специално, не ходя на скъпи процедури. При първа възможност спортувам и се храня здравословно”, издава рецептата си Анелия.

Казва, че е на приливи и отливи - понякога ходи до 4 пъти седмично на фитнес, после следва спорт вкъщи, но като цяло обича да се движи.

Доволна е, че децата ѝ се радват на това, че имат хубава и млада майка.

“Искам да бъдат свободни, разумни и интелигентни младежи. Да са реализирани личности и да се справят с живота”, чертае Анелия.

Кристиян, който завършва Професионалната гимназия по туризъм, все още се колебае дали да продължи да учи туризъм, или да запише социални дейности във Великотърновския университет.

Майка му не се меси в решението му, макар двете сфери да са много различни.

Виктор пък завършва VII клас и вече е приет в елитно частно училище в града.

“Своенравни са като всички тийнейджъри, но ние с тях сме по-скоро приятели, всичко споделят, имаме много силна връзка”, казва Анелия.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари