МААЕ: Русия е минирала зоната около Запорожката АЕЦ

1
Мините са разположени между вътрешната и външната ограда, опасвайки атомната електроцентрала, намираща се близо до фронтовата линия
Мините са разположени между вътрешната и външната ограда, опасвайки атомната електроцентрала, намираща се близо до фронтовата линия Снимка: УНИАН / архив

Мините са разположени между вътрешната и външната ограда, опасвайки атомната електроцентрала, намираща се близо до фронтовата линия

Руските сили отново са минирали подстъпите към контролираната от тях Запорожка АЕЦ, сочи публикуван доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от ДПА.

Мините са разположени между вътрешната и външната ограда, опасвайки атомната електроцентрала, намираща се близо до фронтовата линия, се казва в доклада.

През ноември руските сили разминираха централата, посочва ДПА. Новото миниране на съоръжението е несъвместимо със стандартите за безопасност, заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Той предупреди също, че назначените от Русия служители, отговарящи за централата, вероятно няма да извършат цялостна поддръжка на съоръжението тази година.

Миналата седмица на постоянните наблюдатели на МААЕ в Запорожката АЕЦ беше представен работен план, но организацията смята, че той е непълен. "Тази поддръжка трябва да бъде извършена, за да се гарантира ядрената безопасност", настоя Гроси, предаде БТА.

Част от системата за резервно електрозахранване на централата спря да функционира за осем часа онзи ден, съобщи МААЕ.

Макар при този инцидент електроснабдяването, необходимо за охлаждане на радиоактивния материал, да не беше прекъснато, Гроси още веднъж изрази безпокойство за липсата на надеждност на системите за безопасност, предназначени да предотвратят ядрена авария.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -11
    6
    До 5
    Слагай очилата когато пишеш,защото започвам да си мисля,че толкова си можеш..Или е така..
  • 10
    5
    До 3
    Зсщо само за хапчета говорите? Това пе вие сте принудени да вземате разни хапчета цял живот, не значи че и на другите хора им трябва. https://i.ibb.co/x27rvrr/image.png Ти си от тея на картинката, дето седят в жълотото, от манталитетс ти личи.
  • 10
    4
    до 3
    Че малко ли направиха в оня район, бе рожбо на съвременната образователна система. Бахти промитият мозък!:(
  • -10
    3
    До 2
    Каква диверсия бе макак? Пий си хапчетата и чети (бз да пишеш)! Аман от кретени! Аре у лево!
  • 11
    2
    до 1
    И защо да са големи идиоти? Че пречат на фашагите да направят някоя диверсия ли? Или американдетата, на тях им дай само да сипват масло в огъня! Чернобил не ти ли стига, бе теле?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари