Людмил Рангелов: Политиците ще дърпат конците в прокуратурата

0
Върховният административен съд не разделя делата по важност, разкри адвокатът
Върховният административен съд не разделя делата по важност, разкри адвокатът Снимка: Христо Касабов / БТА

Когато главният прокурор е лишен от въздействие, той става напълно излишен, смята адвокатът

"Съдебната система е конструкция, която се запълва от хората, които работят в нея. Съдиите и прокурорите не са доволни от това, което предлагат народните представители. Политическата воля, която движи процеса на промените, често е много брутална и не се съобразява с тяхното мнение." Това каза адвокат Людмил Рангелов в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

По думите му главният прокурор става административен ръководител без никаква власт. "По целия свят той е фигура с тежест, защото има определени властови възможности. Сега се превръща в равен на всички останали", заяви Рангелов.

"Що се отнася до прокуратурата, политиците ще дърпат конците. Прокурорският съвет, който ще се състои от 10 човека, 6 човека ще бъдат избрани от НС. Този, който има политическото мнозинство, той ще може да избира тези 6 човека. Между тях не може да има действащи прокурори и следователи", обясни адвокат Рангелов.

"Когато главният прокурор е лишен от въздействие и контрол, той става напълно излишен", категоричен е Людмил Рангелов.

Той посочи, че Върховният административен съд не разделя делата по важност, а по реда, по който са дошли. "Господин Сарафов е законно избран от прокурорската колегия. Предвижда се в тримесечен срок да се проведе избор за нов Висш съдебен съвет и прокурорски съвет, които от своя страна трябва да изберат главния прокурор. Март-април бихме могли да имаме вече не изпълняващ функциите главен прокурор, а наистина пълноценен главен прокурор."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари