Любопитни факти за червеното вино

1
Червеното вино съдържа антиоксиданти, които са полезни за сърцето и могат да забавят процеса на стареене. Смята се дори, че предотвратят рак
Червеното вино съдържа антиоксиданти, които са полезни за сърцето и могат да забавят процеса на стареене. Смята се дори, че предотвратят рак

Пиенето на вино е част от човешката цивилизация от хиляди години

В миналото алкохолните напитки не само са използвани за утоляване на жаждата и носещи здравословни ползи, но са имали значение и в религиозните ритуали.

Практиката да се пие вино се е запазила и до наши дни. Хората пият вино, за да се отпуснат след напрегнат ден, за да отпразнуват събитие, да се насладят на храната, да поддържат здравето си или просто да се забавляват.

А когато говорим за вино, за много хора то е само едно – червено. Популярността му се дължи не само на вкуса, но и на ползите за здравето. То съдържа антиоксиданти, които са полезни за сърцето и могат да забавят процеса на стареене. Смята се дори, че предотвратят рак. Тези ползи обаче идват с предупреждение – да се консумира с мярка.

Ето няколко подробности за червеното вино, които всеки ценител би харесал.

Каберне Совиньон е най-популярният червен винен сорт

Каберне Совиньон се описва като пълноценно вино с много вкус. Произвежда се от гроздето Каберне Совиньон, което произхожда от Бордо, Франция, но се среща и в други страни. По-старите кабернета са на възраст от 10 до 15 години и имат „дъбов” аромат, примесен с нотки на тютюн, кафе, шоколад и кожа, пише Profit.bg.

По-младите сортове са на възраст от 3 до 7 години и са по-плодови на вкус и мирис. Заради силния си вкус, чаша каберне совиньон е най-добре да бъде съчетана с агнешко или ястия с червено месо. Може да се консумира и с десерт с черен шоколад.

Температурата е важна при съхранението и сервирането на червено вино

За да извлечете най-доброто от бутилка вино, трябва да я съхранявате и сервирате правилно. В идеалния случай червеното вино трябва да се съхранява между 10 до 12 градуса по Целзий. Над този диапазон то може да остарее преждевременно и да загуби вкуса си.

Съхраняването на вино при много ниски температури също води до загуба на вкус и аромат. Като цяло, излагането на вината на слънчева светлина не е добре и те се държат в изби или помещения с контролирана температура.

Добро правило, което трябва да запомните, когато сервирате какъвто и да е вид вино, е да бъде при температура, която разкрива неговите аромат и вкус. За червеното вино това е от 11 до 18 градуса, в зависимост от вида на гроздето.

Бутилка Каберне Совиньон, например, трябва да е малко по-хладна от стайна температура - при 15 до 18 градуса. Преди да сервирате, можете да охладите бутилката в кофа с лед за 10 минути или в хладилник за половин час.

Полезно е за сърцето

Червеното вино съдържа антиоксиданти, наречени флавоноиди и ресвератрол, за които е известно, че имат невероятни ефекти върху човешкото сърце. Тези антиоксиданти регулират правилното кръвообращение, като по този начин балансират кръвното налягане и запушването на артериите.

Антиоксидантите също така помагат за лошия холестерол, който може да причини кръвни съсиреци и увреждане на кръвоносните съдове.

Регулира теглото

Както беше споменато по-горе, червеното вино има високо ниво на антиоксиданти, които са много полезни за човешкото здраве. Антиоксидантът, който съдържа червеното вино, по-специално ресвератрол, има способността да намалява LDL, или липопротеиновия холестерол с ниска плътност, който не е полезен за тялото.

LDL холестеролът е основната причина за диабет и наддаване на тегло, което може да доведе до затлъстяване.

За имунитета

Проучвания доказват, че флавоноидите и ресвератролът влияят на антибактериалния механизъм на тялото. Той има способността да елиминира вируса, който различните системи на човешкото тяло инхибират. Следователно това ще намали шансовете за инфекции и свързаните с тях разстройства и заболявания. Тези антиоксиданти предпазват системите на тялото от гъбички и бактерии.

Забавя стареенето

Червеното вино съдържа процианидини, които поддържат кръвоносните съдове здрави. В сравнение с други вина, червеното има най-високо ниво на съдържание на процианидини, които помагат кожата да изглежда по-млада.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари