Любен Дилов-син: Искат Конституционният съд да бъде кула от слонова кост

1
За опозицията, в лицето на "Има такъв народ", изборът на новите двама е "порочен и неморален"
За опозицията, в лицето на "Има такъв народ", изборът на новите двама е "порочен и неморален" Снимка: БГНЕС

За опозицията, в лицето на "Има такъв народ", изборът на новите двама е "порочен и неморален"

Клетвата на новите двама конституционни съдии от квотата на Народното събрание и отказът на държавния глава да присъства на церемонията продължава да бъде водеща тема. Уронва ли това легитимността на новото попълнение магистрати? Според ГЕРБ с поведението си Радев оказва натиск върху Конституционни съд. За опозицията, в лицето на "Има такъв народ", изборът на новите двама е "порочен и неморален", предава Bulgaria On Air.

Новоизбраният конституционен съдия Десислава Атанасова беше защитена от своя вече бивш колега, депутатът Любен Дилов-син. По неговите думи тя е правилен избор за поста, а на критиците конституционалисти отговори: "Те искат Конституционният съд да бъде тази кула от слонова кост, в която едни хора се занимават само с академични казуси. А всъщност с възможността доста повече хора да сезират Конституционния съд по конкретни дела, той се връща много повече в реалния живот. Според мен Деси Атанасова е изключително полезна в този състав и ще видим наистина интересни решения."

Любен-Дилов син е категоричен – макар че президентът Румен Радев отсъства на церемонията по встъпването в длъжност, клетвата на новите конституционни съдии е легитимна и няма как да бъде оспорена.

"Ние му дадохме тази възможност, той три години управляваше директно, пряко с власт, която никой друг в българската история нямаше, каквато имаше той. И в момента, когато тези властови ресурси му се изплъзват, логично е той да се съпротивлява", каза Любен Дилов - син.

Според депутата от ИТН Ивайло Вълчев, твърденията на Делян Пеевски за бъдещ политически проект на Румен Радев са спекулативни хипотези, които да доведат до импийчмънт.

"Процедура по импийчмънт, звучи ми доста екзотично, макар че, честно казано, в този парламент, където хрумванията идват днес, а утре вече се превръщат в решения, се нагледахме. Не е от вчера или днес желанието на управляващата сглобка да измъкне колкото се може повече неща от ръцете на президентската институция и от нейното влияние", коментира Вълчев.

Опозицията в парламента – "Възраждане", БСП и ИТН, както и президентът, сезираха КС за избора на новопостъпилите съдии. Няма срок, в който институцията трябва да се произнесе по внесените жалби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Оф,
    И тоя фъфляк голям разбирач стана!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари