Лозар: Цената на литър вино ще скочи много

1
Колко се очаква да плащаме за това удоволствие?
Колко се очаква да плащаме за това удоволствие? Видео: NOVA

Колко се очаква да плащаме за това удоволствие?

Цените у нас растат с рекордни темпове. По-скъпо тази година ще купуваме и виното. Това лято да се произведе грозде е било доста скъпо начинание за собствениците на лозя в Югозападна България. Това се очаква неминуемо да се отрази в крайната цена на хубавото българско вино.

В едно от най-винарските села в Югозападна България - Илинденци, Йордан Парапанов отглежда 120 декара лозя. Тазгодишната кампания била тежка. Сега производителят очаква значително по-малко грозде в сравнение с предишни години. Значително по-малките количества обаче са добити с много по-големи разходи.

Най-големият разход е пръскането. Без да пръскаш - няма да има реколта. Препаратите са много скъпи. Цената на нафтата също отиде нагоре”, посочи собственикът на лозов масив, предава NOVA.

За да оцелеят лозарите, виното тази година по всяка вероятност ще повиши цената си. „Ще е скъпичко. Ще скочи доста - поне 6-7 лева за литър. С тези разходи, които имаме, не може да е по-малко”, подчерта Парапанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    С.С.
    Ако спрем да купуваме , ще си го пиете сами ! Ние ще пием ментета ,а вие ,производителите ,ще стойте гладни ! И то не само тази година ,ами и следващата ! Нека да бъдем умни. И ние ,а и вие !
  • 4
    1
    От скъпо по скъпо!
    С цена: 1,50 лева / 1 кг. грозде за вино е тази сутрин, 24-ти септ., на Зеленчуковата борса (бившо Булгарплод) Русе. 1 щайга с грозде тежи около 20 кг. За сравнение, в сряда, 21-ви септ., цената му беше 1,40 лева / 1 кг. А, малко преди това го предлагаха на 1,20 лева / 1 кг. Пък цената му тръгна стартово от 1 лев / 1 кг. в началото. Утре на каква цена ще бъде - кой да ти каже?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари