Ловците трябва да предават проби за изследване от отстреляните диви свине

1
Това напомнят от Българската агенция по безопасност на храните
Това напомнят от Българската агенция по безопасност на храните

Това напомнят от Българската агенция по безопасност на храните

Във връзка с откриването на сезона за групов лов на дива свиня в неделя Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомня, че е задължително предаването на проби за изследване за заболяванията Африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза.

Вирусът на АЧС не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо с цел проследяване за възникнали нови огнища на болестта, както и за целите на анализа и набелязване на мерки за борба с нея.

Агенцията напомня, че изследването за трихинелоза е от изключителна важност за свеждане до минимум на риска от заразяване на хората при консумация на месо, добито от отстреляни диви свине. Изследването се извършва в акредитирани лаборатории вкл. и в лабораториите на БАБХ.

При констатиране на положителен резултат за трихинелоза, лабораторията незабавно информира директора на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), официалния ветеринарен лекар на общината, където е отстреляно дивото прасе и контактното лице от ловната дружинка, за предприемане на необходимите мерки за обезвреждане на месото. Положителната проба се изпраща в Националната Референтна лаборатория за диагностика на трихинелозата към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Месото от положителното диво прасе се проследява, събира и изпраща за обезвреждане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари