Логопед: Заекването се отключва след стресова ситуация

1
Иновативни терапии помагат в борбата със заекването
Иновативни терапии помагат в борбата със заекването Видео: NOVA

Иновативни терапии помагат в борбата със заекването

Заекването е нарушение на плавността и ритъма на говоренето. Понякога е леко, но в други случаи достига до степен, в която хората не могат дори да се изкажат, което води до психологически проблеми, обясняват логопеди пред NOVA.

„Появява се в ранна детска възраст, около 3-4-5 години. Обикновено започва след стресова ситуация, тя го отключва. Когато детето изпита силна емоция, която може да бъде предизвикана от някакъв страх, звук - кучета, котки, самолети. Може и да е от висока температура и тогава се нарушават тези невронни връзки”, обясни логопедът Мариана Спасова.

Ако не се вземат мерки навреме, детето свиква с начина на говорене. „И за него това е като един друг език. Понякога хората си мислят, че този човек има други дефицити - не, те са здрави, прави, умни”, допълни логопедът.

Заекването пречи във всички сфери на социалния живот. Мария Донева от Кърджали успява да възстанови напълно речта си след работата с логопеда. „Уникална трансформация. Проведохме онлайн курс. В момента работим по сериозен и голям проект на различни езици”, разказа още Спасова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари