Лиз Тръс: Ще продължим военната си подкрепа за Украйна, колкото е необходимо

0
"Ще бъдем спокойни само когато Украйна триумфира", заяви Тръс
"Ще бъдем спокойни само когато Украйна триумфира", заяви Тръс Снимка: БГНЕС

"Ще бъдем спокойни само когато Украйна триумфира", заяви Тръс

Великобритания ще продължи да доставя военна помощ на Украйна до победата ѝ срещу Русия, обеща снощи пред Общото събрание на ООН новият британски премиер Лиз Тръс, цитирана от Франс прес, предаде БТА.

"В този критичен момент от конфликта обещавам, че ще запазим или увеличаваме военната си подкрепа за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо (...) Ще бъдем спокойни само когато Украйна триумфира", заяви Тръс от трибуната на ООН.

По-рано снощи във видеопослание до Общото събрание украинският президент Володимир Зеленски настоятелно призова за "справедливо наказание" срещу Русия, което президентът на САЩ Джо Байдън обвини в "безсрамно нарушаване" на принципите на ООН.

Тръс заяви, че руският президент Владимир Путин, който вчера сутринта обяви мобилизацията на стотици хиляди резервисти, се "опитва да оправдае катастрофалния си провал" в Украйна.

"Това няма да проработи. Международният алианс е силен и Украйна е силна", заяви министър-председателката. "Украинците защитават не само собствената си страна, те защитават нашите ценности и сигурността на целия свят. Ето защо трябва да действаме", допълни тя.

Тръс се ангажира до 2030 г. Обединеното кралство да изразходва 3% от своя БВП за отбрана, запазвайки водещата си позиция като фактор в областта на сигурността в Европа.

Накрая тя призова за широк либерален икономически план, нещо като "икономическо НАТО": "Г-7 и нашите съмишленици трябва да действат като икономическо НАТО, за да защитят колективно нашия просперитет".

/ДИ/

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари