Литийно Шествие - Поклонение по паметните места от Април 1876 г.

1
По стъпките на нашите деди
По стъпките на нашите деди Снимка: Милка Герджикова

Исторически музей - Батак
с подкрепата на: Община Батак, Църковно настоятелство при храм „Успение Богородично”-Батак и комитет "Родолюбие"- Пловдив
К А Н И
всички родолюбиви българи, жители и гости на гр. Батак на
ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ - ПОКЛОНЕНИЕ ПО ПАМЕТНИТЕ МЕСТА ОТ АПРИЛ 1876 г. на 
14 М А Й 2017 г. /неделя/
С Б О Р: 13:00 часа пред Исторически музей-Батак

Литийното шествие - поклонение по паметните места от Април 1876 г. поставя началото на честванията на годишнините от Априлската епопея. 
Неслучайно то е първо. Започва с биенето на камбаната, както е забила тогава, преди 141 години, за да събере хората в центъра на селото. Шествието се води от иконата на баташките мъченици и църковните литии, както тогава от библията и осветените знамена. След тях са венците, които Исторически музей- Батак поръчва от името на признателните батачани - потомци.

Целта на шествието е да извървим пътя до всяко паметно място от Април 1876 г., да изразим благодарност, почит, преклонение и признателност пред всеки паметник. И след като минем по стъпките на дедите си, след като се поклоним пред подвига им, поднесем венците, изразим благодарността си чрез благодарствен молебен, минута мълчание и тържествен залп, започват честванията на годишнината от въстанието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари