Листите на Марешки са пълни с роднини

2
Прокуратурата може да спре бизнесмена за изборите
Прокуратурата може да спре бизнесмена за изборите

Прокуратурата може да спре бизнесмена за изборите, защото е лидер на две партии.

Софийската градска прокуратура проверява регистрацията на политическите партии “Воля” и “Народно движение за свобода и демокрация” (НДСД), пише 24 чаяса.

Поводът е сигнал на Централната избирателна комисия (ЦИК), че бизнесменът Веселин Марешки е вписан като председател и на двете формации.

Според Закона за политическите партии български гражданин може да участва в учредителното събрание на политическа партия само, ако не членува в друга.

Проверка на “24 часа” показа, че формални учредители на двете партии са роднини на бизнесмена, които са подписали декларации, че членуват само в една политическа формация. Освен тях сред учредителите са и служители и близки на Веселин Марешки и неговото семейство. Така че съществува вероятност прокуратурата да спре Марешки по пътя му към властта заради това, че участва в 2 партии.

Проверка на вестника показа, че роднини, бизнес партньори, бивши сътрудници на ДС, бивши шефове във фармацевтични фирми и все хора, които не са местни, са на челните места в листите на партияВоля”.

Водач в Ловеч е Пламен Христов - тясно свързан с родната фармацевтика. До 2010 г. той е бил мениджър и съсобственик в “Троянфарма” ООД. Дружеството е част от “Варнафарма холдинг”, където той е съдружник със Светлана Александровна Марешка, съпруга на лидера на “Воля”. В областта Светлана притежава фирмите “Луковитфарма” и “Алфафарма”.

Съпругата на Пламен Христов Полина е водач на листите в Плевен и Перник.

Веселин Марешки, който е с корени в троянското с. Орешак, е съдружник в “Луковитфарма” заедно с майка си Веска. Пламен Христов пък сега е съдружник в “Хигиятранс” ЕАД, където управлява заедно със Светлана Марешка.

Втората в листата - Невена Сашева Ганчева, е от лобито на Марешки в Българския фармацевтичен съюз, показва националният регистър на организацията.

Водач на “Воля” във Враца и Монтана е Слави Нецов, родом от врачанското с. Попица. Той е бил сътрудник на ДС към управлението на МВР в Бяла Слатина от 1983 до 1990 г. Работил е под псевдонима Лада.

Дъщерята на Нецов- Геновева Нецова, е трета в листата в Пловдив. Според мълвата преди години тя заминала да учи във Варна, където станала много близка с Веселин Марешки. Именно по тази линия бащата получил привилегията да е водач на две листи в Северозапада.

Листата на Марешки във Варна е роднинско-корпоративна вариация на класиката “роднина-милиционер”. След себе си като водач е подредил дясната си ръка в бизнеса

Андон Дончев, на чието име се водят голяма част от фирмите на аптекарския бос. В това число и тази, с която Марешки стана концесионер на плажа на “Кабакум” и си вдигна там двуетажна хасиенда на самия пясък.

Следва Дилбер Вейсалова, която има богат опит в отстояване на бизнес интересите на Марешки в общинския съвет на Варна. В листата са и няколко имена, попаднали там по роднинска линия: Дияна Марешка - очевидно роднина на лидера, Евгения Димова - майка на близката до сърцето му Боряна Георгиева, братовчедът Светлозар Чорбаджиев. Последният е печално известен варненски строителен предприемач, който миналото лято събори сграда-паметник на културата, под предлог, че се била самосрутила. Свидетели на събарянето обаче разказват как красивата къща в центъра паднала след бутане с метални колове от работници на Чорбаджиев. Това е втори опит на Чорбаджиев да стане депутат.

Първа в листата на “Воля” за 16-и МИР в Пловдив е Нина Миткова, съпруга на Максим Митков, собственик на “Макском”, едно от големите предприятия край града, където се произвеждат велосипеди и детски колички за страната и чужбина. Втора след Миткова е Елена Аксиева, законната половинка на съдружник в охранителната фирма ДАИКС. Тя води и листата на “Воля” в областта.

Говори се, че мъжете на двете дами са близки приятели на лидера на партията Веселин Марешки. Агитацията за “Воля” в Пловдив се извършва чрез аптеките, където заедно с лекарствата дават и листовки.

В Търново първи от “Воля” е Цветослав Петров Цанков от Троян. Местните казват, че е агроном по професия и един от славните троянски баскетболисти от близкото минало, известен със спортния си прякор Цяфа. Той обаче е непознат за търновци, а кампания в старопрестолния град не се води или поне не през медиите. Спорадично се появяват клипове с лидера Марешки по местна телевизия, но никой от кандидат-депутатите на “Воля” за региона не се е изявявал публично. Според троянски медии водачката на Плевен Полина Цанкова - Христова му е дъщеря.

Сред 8-те имена в кратката листа на Марешки в Търново на трето място е Виолета Гьондрева - регионалният директор на аптечния му бизнес.

В Благоевградско никой не познава кандидатите за депутати на Марешки. От всички 11 в листата само Елена Ангелинина - на 31 г., (на 6-о място) е от региона - тя е от Банско. Останалите са от областите Варна, Добрич и Шумен. Водачката Теменуга Пенчева Върбанова е управител на

“Сити” ООД, където съдружници са жената и майката на Марешки - Светлана и Веска. Единственото, макар и малко познато, лице на Марешки в областта е на 28-годишния Атанас Махлелиев, роден в Кресна. От години той живее с родителите си във Варна и София. Беше кандидат-кмет на ГЕРБ за Кресна през 2015 г., но загуби и по-късно се записа при Марешки, но не живее в региона. Появи се на предизборна среща преди седмица. Не е и в листата на Благоевградска област.

В Смолян лидерът на “Воля” се е доверил на Антон Стоев, който е от Варна и не е известен в района. Нито прави предизборни срещи, нито дори е разлепил плакати. Той е и пети в Пловдив- област.

Втората в листата е Соня Николова. 57-годишната кандидатка е родена в Мадан, но няма общо с региона. Към момента е експерт в Министерството на отбраната. Името ѝ е и на пето място в листата на “Воля” за Добрич.

Третият - Венцислав Енев, е юрист от Рудозем. Той е съпруг на бившата директорка на РИОСВ-Смолян, Ема Енева по времето на Тройната коалиция и бе кандидат за кмет на миньорския град от Реформаторски блок.

Цяла фамилия е издигната от различни райони на избираеми позиции от партияВоля” в област Хасково. Основната връзка е водачът за Бургас Гергана Желязкова Стефанова, роднините на която са в различни листи. Стефанова движи аптекарския бизнес на Веселин Марешки в Бургас и региона.

Бащата на Гергана Стефанова - Желязко Ганев Славов, е водач в Хасково и Ямбол. В Хасково не го познават. Не познават и останалите му петима подгласници. Те са Мариела Петрова Ненова, Деница Любомирова Нешева, Диляна Михайлова Стоянова, Максим Митков Митков, Атанас Петров Атанасов, Елизабета Кръстева Тодорова - никой не е местен.

Кандидатите на “Воля” в Силистра също не са от региона, освен третата в листата - Ваня Илчева. Никаква информация няма за тях, дори като офицално представяне. За силистренката се знае само, че е на 32 г. - родена в Силистра, по нейни думи е учила в местната езикова гимназия, но после казва, че е учила в Първа езикова - Варна. Твърди, че е учила в Софийския университет, но не е ясно каква специалност.

Учила била в шанхайски университет, както и във висше училище в САЩ. Работила била за престижни компании в България и чужбина - не е ясно кои са те.

В Пазарджик партияВоля” на практика не води предизборна кампания. Кандидатите за депутати, издигнати в областта, са непознати както по имена, така и визуално. Говори се дори, че не са от града и региона. Партията няма структура и офис в Пазарджик. В града липсват разлепени плакати на “Воля”, няма и публикации, клипове или каквото и да било друго от името на партията в местните медии.

Листата на “Воля” в Стара Загора се води от 33-годишната Кръстина Николова Таскова, която се самоопределя като успял човек. На единствената си до момента пресконференция тя бе представена като 33-годишна майка на 2 деца, която живее и работи в Стара Загора като икономист. Имала вече 13-годишен опит в управлението на екипи, инвестиции и създаването на пазари, без да бъде посочено в коя точно област.

Проверка на “24 часа” показва, че Таскова е снаха в Стара Загора, където е и постоянният ѝ адрес. Родена е в Добрич, където също е водач на листата на партияВоля”. По неофициална информация майка ѝ била управител на аптеките на Марешки в добруджанския град.

Явно Кръстина Таскова е близка до варненския бизнесмен. През 2015 г. тя е в инициативния му комитет, който обяви, че започва да събира подписи за национален референдум с 5 въпроса, сред които както икономически - дали да се въведи регулация на пазара на горива, така и политически - дали да падне имунитетът на депутатите. Тази инициатива не успя.

Кръстина е и в инициативния комитет, издигнал Веселин Марешки като независим кандидат за президент на последните избори миналата есен.

И на двете места фигурира и името на Пламен Христов. Той, Кръстина Таскова и Веселин Марешки заедно са и клиенти на Комисията за защита на конкуренцията от януари т.г. Комисията ги проверява дали са нарушили Закона за защита на конкуренцията, като са отправяли, както се твърди, предупреждения към собственици на аптеки. Заплашвали ги, че ако откажат да купуват лекарствени продукти от дистрибутора “Фармнет” АД със съсобственик Веселин Марешки, до аптеките им ще бъде отворена друга аптека с логото на “Супер нова” за Северна България и “Лидер” за Южна България, които щели да продават лекарствени продукти на по-ниска от доставните цени. Заричали се още да им пратят проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), за да им бъде унищожен бизнесът. 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари