Лишиха от сан трио скандални монаси от Басарбовския манастир

2
Тримата са получили най-тежкото църковно наказания - аргос
Тримата са получили най-тежкото църковно наказания - аргос

Трима монаси от Басарбовския скален манастир бяха лишени от духовен сан заради скандалното си поведение, съобщиха от Русенската митрополия.

Срещу единия от тях - йеромонах Висарион, има оплакване, че е набил с бастуна си свой съсед, съобщава "Телеграф".

Той, монах Ефрем и йеромонах Атанасий напуснали манастира още през януари без да предупредят игумена архимандрит Антоний, като взели със себе си не само лични вещи, а и предмети, собственост на светата обител.

Тримата са получили най-тежкото църковно наказания - аргос. Това означава пълно запрещение от свещенослужение, т.е. те не могат да изпълняват никакви служби в църквата. Решението е взето на заседание на епархийския съвет на Русенската света митрополия, състояло се на 16 септември. 

Ефрем, Висарион и Атанасий многократно били забелязвани да се движат по улиците на Русе в цивилно облекло, което е недопустимо за монашеските лица. Те нито веднъж не намерили за необходимо да се отбият в сградата на митрополията и да кажат намеренията си.

Tърпението се изчерпало, когато на 9 септември в митрополията се явил русенецът Пенчо Алексиев, за да се оплаче от йеромонах Висарион.

На общо събрание на входа отецът ударил с бастуна си Алексиев, който веднага след това се сдобил с медицинско свидетелство за нанесените травми. Мъжът се оплакал също, че Висарион често вдигал скандали и проклинал хора, за което те пуснали жалби в полицията.

Неофициално се знае, че от Русе е само Висарион. Другите двама монаси не са се прибирали по родните си места, а останали на квартира в града без да е ясно от какво точно се препитават. не са споменавали при случайни срещи с духовни лица какви са намеренията им и смятат ли да продължат клирическото си служение.

Междувременно срещу Висарион, Атанасий и Ефрем вървят църковно-наказателни дела, чиито решения е възможно да станат ясни скоро. 

Източник: Телеграф
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари