Липсва единственото животоспасяващо лекарство за рядко заболяване у нас

0
Изпадаш в паника, защото животът на детето ти зависи от едно лекарство, което няма откъде да купиш, каза майката на дете с миастения гравис
Изпадаш в паника, защото животът на детето ти зависи от едно лекарство, което няма откъде да купиш, каза майката на дете с миастения гравис Видео: bTV

Изпадаш в паника, защото животът на детето ти зависи от едно лекарство, което няма откъде да купиш, каза майката на дете с миастения гравис

Сигналите, че липсва единственото лекарство за лечение на рядкото заболяване миастения гравис продължават, въпреки че според официалните данни доставка е имало във вторник.

Пациенти настояват държавата да предприеме спешни мерки.

От 16-годишна Анита е с миастения гравис. Заболяването причинява тежка мускулна слабост. Може да засегне всяка част от тялото, дори говора и дишането. Четири пъти дневно Анита приема лекарство, което я поддържа, разказва майка ѝ.

„Изпадаш в паника, защото животът на детето ти зависи от едно лекарство, което дори да искаш да купиш, няма откъде. Този ужас се отразява изключително зле на самото заболяване, каза Ирена Нешовска от Фондация „Миастения гравис“.

След редица сигнали, че лекарството липсва и информация, че вече е доставено Ирена казва, че все пак проблемът не е решен.

„Тук става въпрос за живот, а не за витамин. Държавата трябва да гарантира алтернативен източник“, категорична е тя.

Министерството на здравеопазването заявиха, че ще изискат информация колко опаковки са пристигнали у нас.

„Извънредната доставка на лекарствения продукт Kalymin пристигна на 4 юли и в момента все още продължава разпределението на наличните количества“, посочват от МЗ.

Според производителя доставените количества са достатъчни за 4 месеца и са разпределени по основните дистрибутори. Фармацевти са на мнение, че проблемът не е разрешен и не е от сега.

„Преди това проблемът е заради износа на този продукт. Преди няколко дни имаше наистина доставки - дадоха ни 2-3 опаковки на аптека. Всичко, което получихме, беше отпуснато и пак няма. От някои складове са ни обещали по 1-2 опаковки“, посочи Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Редно е вносът да се облекчи, а износът - да се ограничи, подчертават собственици на аптеки.

От здравното министерство отговориха, че през последните 2 месеца лекарството не е изнасяно, а заради доставката- в момента медикаментът не е в списъка на лекарства със спрян износ. Механизъм за внос има.

Съгласно предоставената на ИАЛ информация от представителя на ПРУ на лекарствения продукт Kalymin 60 mg tablets, към настоящия момент има налични количества както в собствения му склад ,така и в търговци на едро.

Последната доставка е осъществена на 04.07.2023 на територията на България в размер от около 9000 опаковки от лекарствения продукт, като голяма част са разпределени до основните търговци на едро и предстои разпределяне до аптеки в страната. Планирани са следните бъдещи доставки: през м. юли 2023, м. август 2023 и м. октомври 2023 г., всяка в размер от около 7 000 оп.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари