Липса на дебат и празни приказки

2
Дебат нямаше, а кандидат-кметовете на парламентарните сили просто си казаха „приказката“, повтаряйки написаното в програмите си
Дебат нямаше, а кандидат-кметовете на парламентарните сили просто си казаха „приказката“, повтаряйки написаното в програмите си

След като избягаха от телевизионния дебат в русенското студио на БНТ2 с представители на извънпарламентарната опозиция, кандидат-кметовете на ГЕРБ, БСП и ВМРО-НФСБ си дадоха среща само помежду си.

Диана Иванова, Пенчо Милков и Галин Григоров бяха включени по телефона в софийското студио на „BTV радио“ и „дебатираха“ в комфортна обстановка, без да се виждат един друг и без никой от избирателите да ги вижда, пише в своя коментар по темата Фронтално.

В 30-минутния формат, поради липса на време, Иванова, Милков и Григоров се задоволиха да издекламират заучените си предизборни послания и фактически дебат нямаше. Единствено кандидатът на БСП Пенчо Милков си позволи на няколко пъти да репликира по-остро опонентите си, но като цяло добрият тон се спазваше от всички.

Повече от половината време бе отделено на темата за чистотата на въздуха и екологичните проблеми. И в тази си част, отново кандидатите за кмет на Русе от ГЕРБ, БСП и ВМРО-НФСБ преповториха това, което са заложили в предизборните си платформи. Най-изчерпателни бяха Милков и Григоров, докато Диана Иванова каза съвсем общи неща без конкретика.

Галин Григоров и Пенчо Милков се надпреварваха помежду си да се самоизтъкват колко много неща са свършили в лично качество, съответно като областен управител и депутат, по решаването на проблема с чистия въздух и поспориха на тази тема. В един момент Григоров призна, че държавните институции не са предприели мерки за затваряне на производството на завода „Монтюпе“, защото са „проявили отговорност към запазването на около 1 000 работни места в предприятието“.

Другите две теми, засегнати по време на предаването, бяха свързани с инфраструктурните проекти и с обезлюдяването на Русе и политиката към младежта. И тук – отново скука. Дебат нямаше, а кандидат-кметовете на парламентарните сили просто си казаха „приказката“, повтаряйки написаното в програмите си.

Предвид солидния си политически опит и добра подготовка Пенчо Милков като цяло бе с класа над опонентите си. На Диана Иванова и Галин Григоров сериозно им личеше липсата опит в дебати, а на моменти и правилният български език им куцаше. Особено при Григоров говорът не беше на ниво, но той го компенсираше с бодряшки тон и оптимистично звучене.

Краткотраен „дебат“ по радиото едва ли е най-удачната форма за представяне пред избирателите. Кандидатите на ГЕРБ, БСП и ВМРО-НФСБ скриха от публиката езика на тялото си, който е важна и съществена част от представянето им. Да се надяваме, че до края на кампанията ще станем свидетели на истински дебат, като освен тримата „големи“, ще бъдат поканени и другите  кандидати.

От „BTV радио“ обясниха, че са включили в този „дебат“ само „водещите“ кандидати за кмет на Русе на база на неназовани от тях социологически проучвания. До момента единственото известно „проучване“ за местните избори в Русе е на близката до ВМРО агенция „Барометър България“, която се слави с едва 20% точност на предизборните си прогнози, а „данните“ им са винаги в услуга на „патриотите“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари