Лили Иванова - обичана и мразена

1
“Аз съм най-обичаната и най-мразената в тая държава”, разкрива за себе си легендарната певица
“Аз съм най-обичаната и най-мразената в тая държава”, разкрива за себе си легендарната певица

 

Певицата обяви датите на концертите си, отложени за есента

Kоронавирусът постави на изпитание всички наши изпълнители, които бяха принудени да отлагат или отменят концерти. Така се случи и с планираното национално турне на Лили Иванова, което първоначално трябваше да бъде от април до ноември 2020 г. След това датите бяха променени за есента на миналата и пролетта на тази година. Уви, противоепидемичните мерки наложиха концертите отново да бъдат отложени - за есента, пише Труд.

Стартът на турнето е на 3 септември във Варна, а финалът - на 14, 15 и 16 декември в София. В този период примата на българската поп музика ще зарадва публиката и в Пловдив, Бургас, Велико Търново, Шумен, Русе. Точните дати на концертите, както и условията за презаверка на билетите в София, са публикувани във фейсбук страницата и на официалния сайт на певицата.

Като дете е тренирала художествена гимнастика

Лили Иванова продължава да пее, напук на пандемията и на зложелателите, които не престават да броят годините и парите ѝ и да подхвърлят дебелашки шеги по неин адрес в предавания за ширпотреба. Да, на 24 април примата ще навърши 82 (родена е през 1939 г.), но кой би могъл да ѝ ги даде! По фигура, осанка, издръжливост, да не говорим по глас никой не може да ѝ стъпи на малкия пръст, и то не само у нас. Когато през април 2002-ра, прехвърлила 60-те, тя се появява в еротична фотосесия в първия брой на сп. “Плейбой”, излязъл на български, никой не успява да каже “гък”...

Снимките за сп. “Плейбой” доказват, че Лили е независим дух.

За шест десетилетия, откакто Лили е на сцената, няколко поколения израснаха с песните ѝ. Подобно творческо дълголетие е нещо уникално, дар Божи, но и много, много труд и лишения. Изглежда се сбъдват пророческите думи на Ванга: “Не се притеснявай от нищо, ще пееш до края на живота си...”

По пътя към славата

Лили е родена в малкия град Кубрат. Родът ѝ по бащина линия е наричан Чокоите. Били са заможни хора, търгуващи с коне. Когато баба ѝ и дядо и се женят и се установяват в Кубрат, имат кръчма, в която като дете понякога пее и Лили. Музикалната дарба на певицата се предава по майчина линия - дядо ѝ и вуйчо ѝ свирят на цигулка, майка ѝ пее популярни за времето си песни. Купуват акордеон на малката Лили и тъй като няма кой да ѝ преподава, тя започва да се учи да свири сама. Записват я на пиано, но учителят, единственият пианист в града, умира. И досега тя пее по слух, а не по ноти.

От 1956-а бъдещата естрадна звезда учи в медицинския техникум във Варна и след завършването му става сестра в болницата в Кубрат. Талантът ѝ не остава незабелязан. Макар и бавно, на местна сцена - в читалища, театри и пред работнически колективи, той си пробива път. През 1961 г. начинаещата певица е одобрена на прослушване в столичната Концертна дирекция. Истинският ѝ дебют е през 1963 г. на румънска сцена, заедно с български оркестър, във вариететната програма на хотел “Амбасадор” в Букурещ. Румънската публика е пленена от изпълненията на все още неизвестната нашенка.

Отначало певицата подражава на Рита Павоне, дори по прическата.

Първият ѝ албум е издаден по предложение на румънската фирма Еlectrecord през 1963 г. Нарича се “Amore Twist” и е първата дългосвиреща плоча на български изпълнител. В началото дребничката Лили подражава на Рита Павоне - дори късата ѝ прическа е като нейната. В този първи албум шест от общо осемте песни са на италиански. Следват още много албуми, които влизат във всеки български дом, звучат по радиото и от радиоточките. Лили пее предимно на български, както и досега, но и на италиански, френски, английски, през 90-те години - и на немски. Не закъсняват наградите в областта на музиката - над 20, първата от които е “Златен ключ” през 1966 г. в Братислава. През 1974 г. Лили печели нашия “Златен Орфей”.

Любов и пак любов

В Кубрат певицата среща първия си съпруг - д-р Георги Павлов, който е изпратен по разпределение в близкото с. Завет. Тъй като задължението му изтича, а и певицата има по-големи амбиции от местната сцена, двамата се преместват в родната му къща в Перник. Там обаче нещата не потръгват. Битови неуредици и неодобрението на свекървата към певческите ѝ занимания карат Лили Иванова да реши да остане в София и през 1964 г. да поиска развод.

Професионалният ѝ път я сближава със Здравко Радоев. През 1962-ра той току-що се е завърнал от концертно турне с Леа Иванова. Предстои му след три месеца да замине пак с нея за Германия. През това време от Концертна дирекция му предлагат да направи турне из България със състав “Южни ритми”. Дават му и две певици - Грета Ганчева и Лили Иванова. Лили идва на репетицията без ноти. Радоев се учудва, а тя му казва, че пее по слух, съставът да я следи. Като син на композитор Здравко Радоев оценява заложбите ѝ и я насочва какви певци да слуша. Лили живее с него няколко години, но не стигат до брак.

От оркестър “Балкантон” я канят за концерт, който да бъде излъчен по югославската телевизия. Емил Димитров и Лили Иванова заминават за Белград. В оркестъра, който ги посреща, е пианистът и потомствен музикант Иван Пеев - следващият ѝ съпруг. Двамата се влюбват и на 15 март 1965 г. сключват брак. Това е мъжът, когото Лили Иванова определя като първия истински и единствения важен в живота си. За него тя казва в различни интервюта: “Това за мен е единственият важен брак”, “Единственият мъж, който е значел нещо за мен”. Той пък казва за нея, че е чудо на природата.

Много музиканти и композитори твърдят, че са открили и наложили голямата Лили Иванова на сцената. Тя самата споделя, че много мъже имат претенции да са я създали като звезда, но само двама могат да претендират за това. “Тези хора са Иван Пеев и Сашо Мирев, но те никога не са го заявявали”, казва Лили и твърди, че само трима души не са я предавали - Александър Йосифов, Тодор Филков и Александър Кипров.

В „голямото добрутро“

Докато още е омъжена за Пеев, Лили се запознава с Янчо Таков, син на члена на Политбюро на ЦК на БКП Пеко Таков и партизанката Вълка Горанова. Кумове на сватбата са Людмила Живкова и Иван Славков. Влязла в “голямото добрутро”, певицата се ползва от привилегиите на комунистическия елит, но среща и отмъщението му, когато третият ѝ брак се разпада.

Разочарована, тя намира утеха в обятията на легендарния по онова време рокаджия и виртуозен китарист Илия Караянев, по-известен като Личо Стоунса. Заедно са близо две години, докато Лили все още е омъжена за Янчо Таков. С Личо се разделят след публичен скандал, а певицата се развежда с Таков през 1975 г. Половин година има табу върху участията ѝ, но успява да “изплува”.

В началото на 70-те години Лили пее с оркестър “Маковете”, ръководен от Митко Щерев, който написва някои от най-известните ѝ песни. По-късно, когато Здравко Радоев ръководи оркестъра, в него се включва като китарист и певец Асен Гаргов - мъжът, с когото примата живее най-дълго - 16 години. Поради неразбирателства музикантите се разделят и се сформира нова група, ръководена от Гаргов. Двамата с Лили пътуват по турнета, записват съвместни албуми. “Асен Гаргов ме привлече с искрящия си смях. Но като любовник беше егоист”, признава в интервю певицата.

Години по-късно, през 2009-2010 г., любовта им се превръща в омраза - Гаргов забранява на Лили Иванова да пее всички песни, написани от него за нея, защото не му плаща авторски права. Скандалът е шумен и стига до съда. В конфликта се включва и композиторът Митко Щерев, който също ѝ забранява да пее неговите песни.

Може би последната връзка на певицата от началото на 90-те години е с Чочо Владовски, известния вокалист на група “Тангра” и създател на звукозаписно студио. Тя продължава четири години.

Иван Пеев остава любимият мъж на певицата.

За дългите си творчески години Лили Иванова изнася над 11 хиляди концерта, повечето преди 1989 г., но има и няколко особено запомнящи се от по-ново време. През 2012 г. тя напълва зала “Арена Армеец” и е първият български изпълнител, представящ се самостоятелно на това място. Присъстват над 15 хиляди души. Поради огромния интерес организаторите продават дори сектора зад сцената, което е прецедент и досега. През 2018 и 2019 г. певицата поставя своеобразни рекорди - три последователни концерта за три дни в зала 1 на НДК (съответно през октомври и декември). Точно такива три концерта е предвидила и през декември тази година.

До момента Лили Иванова има издадени 38 самостоятелни албума, над 45 малки плочи със сингли, над 15 компилации. Само плочите ѝ в бившия Съветски съюз са продадени в над 10-милионен тираж. Въпреки това примата не се е главозамаяла, не се смята за звезда и най-важното - никой не я е чул да се занимава с клюки и интриги относно колегите си в гилдията.

Аз не познавам звездната болест - казва певицата за себе си. - Вече съм толкова години на сцена, а никога не съм се приела за звезда или за нещо изключително. Просто си върша работата.” И допълва в автобиографичната си книга “Истината”: “Аз съм най-обичаната и най-мразената в тая държава”.

 

 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари