Лидерите на ЕС се събират на извънредна среща в опит да отблокират помощта за Украйна

0
Много държави членки загубиха търпение Виктор Орбан системно да злоупотребява с правото си на вето и сега са готови да действат
Много държави членки загубиха търпение Виктор Орбан системно да злоупотребява с правото си на вето и сега са готови да действат Снимка: Viktor Orbán / Facebook

Много държави членки загубиха търпение Виктор Орбан системно да злоупотребява с правото си на вето и сега са готови да действат

Европейският съюз засили натиска си върху Унгария преди извънредната среща на върха, с цел да постигне споразумение за 50 милиарда евро помощ за Украйна за период от 4 години. На последното заседание на Европейския съвет през декември Унгария наложи вето на инициативата. Сега много държави членки загубиха търпение Виктор Орбан системно да злоупотребява с правото си на вето и сега са готови да действат.

"Никога досега не сме виждали такава изолация за държава членка, спрямо останалите държави членки на Европейския съюз. И изглежда, че това е тест за блока доколко може да се справи с вътрешните си разногласия.", каза Петер Креко, директор на Институт за политически капитал, предаде Euronews Bulgaria.

Сега институциите на съюза и държавите членки отчаяно се опитват да намерят решение. Те подготвят алтернативно финансиране за Киев извън бюджета на блока с останалите 26 държави. В същото време някои страни настояват ЕС да лиши Унгария от правото ѝ на глас, като засили т.нар. процес по член 7. Той представлява режим на санкции, който вече е в сила срещу Будапеща заради отстъпление от демократичните принципи.

"Ще видим дали лидерите ще имат достатъчно търпение да преговарят с Виктор Орбан, или ще предприемат този нов начин, като използват член 7. Това обаче са само предположения.", заяви Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за ценностите и прозрачността

Унгарските лидери сигнализираха, че биха били отворени за споразумението, ако ЕС позволи годишна проверка на съоръжението в Украйна. Това беше отхвърлено от другите държави. Будапеща също така поиска отстъпки, свързани със замразените средства на блока за Унгария, които представляват обща сума от 20 млрд. евро.

Орбан все още има един вид транзакционна логика, което означава, че ако получи добри предложения, това означава, че може да се откаже от ветото. Не мисля обаче, че това може да реши дългосрочния проблем. А той изглежда е, че правните и политическите системи на Унгария изглеждат непригодни за институционалните структури и ценностите на Европейския съюз“, коментира Петер Креко.

Украйна отчаяно се нуждае от помощта на блока, за да продължи защитата си срещу руската агресия. А в същото време американската помощ за Киев също е блокирана в Конгреса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    5
    Браво
    Орбан е пич!
  • 5
    4
    ptica
    Успех г-н Орбан! Набийте канчетата на тази гнусна паплач!
  • 7
    3
    Българин
    Успех на Орбан в борбата му срещу еврогейските корумпирани ибрикчии!
  • 8
    2
    Галюн таймс
    Как лъсва всичко-ЕС скача да разкъса член на съюза,заради страна,която дори не е член...и това ми било "семейство"...партньори има в секса...а тук бие на инцест...щото така казал/искал дъртия дядо...и този "съюз" няма да го бъде... ;-Х
  • 6
    1
    плюс минус
    Странно защо вместо да се борят за мир, доста европейски държави наливат масло в огъня на войната. Включително и българските правителства. А българите сме последни в Европа по заплати и пенсии. Но пък цените ни са по-високи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари