Лидер на германска партия иска ЕС да обяви иранската Революционна гвардия за терористична организация

1
Ларс Клингбайл разкритикува остро Техеран за наложена присъда на млада студентка
Ларс Клингбайл разкритикува остро Техеран за наложена присъда на млада студентка Снимка: Twitter

Ларс Клингбайл разкритикува остро Техеран за наложена присъда на млада студентка

Съпредседателят на управляващата Германска социалдемократическа партия Ларс Клингбайл разкритикува остро Техеран за наложена присъда на млада студентка и призова иранската Революционна гвардия да бъде включена в списъка на ЕС с терористичните организации, предадоха ДПА и БТА.

"Иранската Революционна гвардия трябва да бъде включена от Евросъюза в списъка с терористичните организации", каза Клингбайл в интервю за изданията от германската медийна група "Функе", публикувано днес.

Германският политик каза, че е изключително потресен от присъдата срещу Самане Асгари, млада студентка по инженерни науки, за която той лично се застъпи още през януари.

"Иранският режим я осъди на 18 години и три месеца затвор въпреки напълно безпочвените обвинения срещу нея", каза Клингбайл. Смелите иранки, които протестират от месеци, не искат нищо повече от равноправие, право сами да определят живота си и политически свободи, каза той и призова Асгари незабавно да бъде освободена.

Революционните гвардейците са елитните въоръжени сили на Иран. Подразделението е създадено след Ислямската революция през 1979 г., а задачата му е да предотвратява преврати и да брани държавната идеология.

То все повече е подложено на критики заради участието си в потушаването на неотдавнашните вълнения в Иран, демонстрирайки твърдата ръка, с която властта управлява.

Избухването на протести в цялата страна през септември беше предизвикано от смъртта на иранската кюрдка Махса Амини след полицейско задържане за нарушаване на строгите ислямски правила за облеклото на жените в Иран.

Режимът в Техеран отговори с репресии срещу демонстрациите, включително с наскоро извършени екзекуции на протестиращи.

През януари депутатите в Европарламента приеха необвързваща резолюция, в която се настоява Революционната гвардия да бъде включена в списъка на ЕС с терористичните организации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    ...
    Много е долно, как ако една държава измисли три вида коли и камиони, позабогатее и се припомисля за достатъчно важна за да размахва пръст на друга не толкова богата държава, да и държи сметка и да и нарежда кое е правилно и кое не е. Те са 3,4 държави по света с такава наглост. Великият Китай не обелва дума но някакъв сбръчкан немски вурст събрал медийните групи и джафка превъзбудено.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари