Личната инфлация на работещите стигна 50%

1
Пенсионерите ограничават месото и яйцата
Пенсионерите ограничават месото и яйцата Снимка: Bulgaria ON AIR

Пенсионерите ограничават месото и яйцата

Близо 50% достигна личната инфлация за всеки работещ, отчетоха от КНСБ. Причината е увеличението на цените при топло и електроенергията, горивата и храните.

Поскъпването се усеща най-вече при млечните продукти. 1 кг краве сирене достига 11 лева. Още се е увеличила и цената на кашкавала - до близо 17 лева.

А след като поевтиня в средата на юли, сега олиото се търгува за близо 5 лв. за литър. Оризът се търгува по 2,66 лева за килограм. За втора седмица яйцата се продават по 0,29 лв. за брой на едро.

Димитринка е дошла на пазара да похарчи последните си пари от пенсията.

"Разбира се, че има повишение на цените. Не ги следя всеки ден, но има и то много голямо. След като вече сиренето, доброто, го купуваме 15-28 лева, кажете ми има ли или няма. Зеленчуците също. Сега се задържаха малко чушките и доматите, тези, които са за консерва. Другите, които са хубавите за салата, са от порядъка на 3,50 - 4 лева", коментира тя, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Споделя, че се налага да се лиши от повечето продукти.

"За мен е скъпо. За тези, които работят, не знам. Лишавам се от много неща. Сега зареждам повече зеленчуци и по-малко месо и яйца. А да не говорим за маслото, което е вече 9-10 лева", каца още тя.

Също като Димитринка на повечето хора се налага да намаляват потребителската си кошница.

"Всичко е скъпо. Миналата година даже не можем да го сравняваме. Най-елементарното, че друга година слагахме поне зимнина, сега и това не правим. След като са скъпи суровините, просто не си заслужава, а като сложим и тока и всичко друго...лишаваме се, но мъчим се да се справим", сподели Вера.

"Това се дължи вероятно на потребителската кошница на определен тип силно засегнати потребители, където са силно експонирани към хранителни продукти и към енергия. Като цяло за икономиката трябва да подчертаем, че България е на 6-то място по ръст на инфлацията в целия Европейски съюз. Като на първо място са Чехия, Унгария с по 2-3% по-висока годишна инфлация", съобщи Борис Петров

Експертите успокояват обаче, че през следващите месеци не се очаква ново драстично поскъпване на храни и зеленчуци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари