Либерализация на пазара на тока за бита засяга над 4,5 милиона души в България

0
Цената на тока за домакинства е изравнява с тази на свободния пазар
Цената на тока за домакинства е изравнява с тази на свободния пазар

Цената на тока за домакинства е изравнява с тази на свободния пазар

Либерализацията на пазара на електроенергия за домакинствата е заложено в проекта за промени в Закона за енергетиката, който в края на юли беше публикуван за обществено обсъждане. Инициатор на текстовете е Министерството на енергетиката. Реформата предвижда поетапно отпадане на регулираните цени за бита до края на 2025 година, премахване на Националната електрическа компания като обществен доставчик.

Една от най-важните задачи, които инициираните промени в Закона за енергетиката залагат, е определяне и ясно дефиниране на понятието „Енергийна бедност“, на база на което трябва да бъде изработен механизъм за подпомагане на нуждаещите се. Според главния икономист на Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков обаче в предложените текстове има редица неясноти и рискове, предаде БНР.

„Не виждаме в промените цялостната концепция на реформата. Затова на този етап е трудно да се даде цялостна оценка дали тези мерки биха имали добър, неутрален или лош резултат“, подчерта специалистът. Преди дни от Института за енергиен мениджмънт публикуваха свое становище по повод предложените промени, което е адресирано до министъра на енергетиката Румен Радев.

За либерализацията на пазара на електроенергия за бита се говори още от 2015 година. Неколкократно обаче реформата беше отлагана във времето. Тя залегна в текстовете на Плана за възстановяване и устойчивост на България, който ЕК одобри през пролетта на 2022 г.

"Именно заради този ангажимент в момента виждаме, че кабинетът бърза да приеме промените. Вторият финансов транш по Плана е свързан с изпълнението на тази реформа", обясни действията на кабинета Калоян Стайков.

Цената на тока за домакинства: Изравняване на нивата на регулирания пазар с този на свободния

Редица организации и държавни институции, между които и КЕВР, предупредиха за риск от рязко увеличение на цените за бита с въвеждането на либерализацията на пазара, която се очаква да стартира още през 2024г.. В отговор представители на правителството в последните дни отхвърлиха тези опасения. По думите на Калоян Стайков обаче именно бързането на кабинета, може да е причина за грешки в процеса на структуриране на промените. Въпреки уверението на управляващите, че цените за битовите абонати няма да скочат драстично, икономистът посочи, че това е възможно, тъй като целта на реформата е излизане на свободния пазар на ток, а към момента механизмите за подпомагане на нуждаещите се остават неясни.

Поредно отлагане на промените не е работещо решение, тъй като България търпи финансови санкции за забавянето на либерализацията на пазара на ток на дребно, категоричен беше Калоян Стайков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    6
    тоди
    Тя една либеризация, както картелните бензиностанции и аптеки, ще да е! Абе какъв кретен трябва да си, че да гласуваш всеки път на изборите за тези продажници от ДСБ,ГЕРБ,ПП,СДС?!?! До кога ще ги търпим тези?!!
  • 8
    5
    До номер 3
    Въобще не ги слушайте, и не вярвайте какво ви дрънкат скапаните лъжливи политици. За 2022-ра българия е изнесла 12 200 000 000 000 ват/часа електроенергия? Злодеите измамници от политическата хунта да кажат къде отива всичкия този ток?? Това са 12,2 ТЕРА-ВАТ ЧАСА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ! ИЗНЕСЕНИ ! Значи изнасят тока като бесни, а населението в булгаристан ще бъде залъгвано, лъгано с опорки, и докарано до бедност и мизерия със скъп и пре-скъп ток... Най-големите измамници и крадци са в българската енергетика...
  • 2
    4
    енергетик
    Слава Богу, Русе има работещ ТЕЦ . Отопление само на ток е нерентабилно , скъпо , неефективно , от личен опит. Държавен доставчик на ток до крайни потребители трябва да има задължително. Защото само държавен доставчик ще продава ток на нормална цена , частника ще Ви прецаква продължително и гадно.
  • 10
    3
    Вода гази
    жаден ходи. България, производител и ИЗНОСИТЕЛ на ток, ще щави собственото си население за да осигурява евтин ток на други народи от евросъюза. Абе да не сме слънчасали хептен?!?
  • 11
    2
    феодал
    А какво пречи да има Държавен доставчик на ток за бита на нормална цена. Във Франция как е либералния "пазар" на ток ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари