"Лев инс" осъди прокуратурата и МВР за над 48 милиона лева заради акция "Октопод"

1
Офиси на дружеството бяха запечатани, а техниката им иззета с аргумента, че един от обвиняемите - Алексей Петров - е свързан с компанията
Офиси на дружеството бяха запечатани, а техниката им иззета с аргумента, че един от обвиняемите - Алексей Петров - е свързан с компанията Снимка: Sofia Photo Agency / Архив

Офиси на дружеството бяха запечатани, а техниката им иззета с аргумента, че един от обвиняемите - Алексей Петров - е свързан с компанията

Застрахователната компания "Лев инс" печели на първа инстанция дело за обезщетение срещу прокуратурата и МВР за над 48 млн. лв. заради акция "Октопод". Сайтът bird.bg, който първи съобщи за съдебното решение, изчислява, че с лихвите сумата набъбва до 82 млн. лв. Пак според bird присъденото обезщетение е рекордно.

Екип на вестник "Сега" също се запознава с решението на съдия Мария Милушева от Окръжния съд в Перник. Делото се гледа там, а не в София, тъй като столичните съдии си направиха отвод. Поводът за това беше, че искът на "Лев инс" е насочен и срещу Софийския градски съд.

"Лев инс" го печели заради вредите, нанесени на дружеството от акция "Октопод", проведена преди близо 13 години, когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов, по онова време най-доверен човек на Бойко Борисов в ГЕРБ. Сумата е присъдена заради нанесени имуществени и неимуществени вреди от провалената акция "Октопод". Тогава офиси на дружеството бяха запечатани, а техниката им иззета с аргумента, че един от обвиняемите - Алексей Петров - е свързан с компанията. Миналата година Петров беше окончателно оправдан по делото.

Компанията твърди, че многократно е обръщала внимание на разследващите органи и прокуратурата, че в иззетата компютърна техника и сървърни конфигурации се съхраняват изключително важна база данни, свързана със застрахователната дейност, в това число данни за застраховано имущество, страни по договорите, периода на застрахователно покритие, както и покрити рискове по съответните застраховки. Освен това с тази техника и сървърни конфигурации управляват и софтуера на застрахователната компания за регистриране на застрахователни полици и обработка на щети, което неимоверно застрашава дейността и приходите на компанията, дори на практика е направило невъзможна дейността ѝ.

Иззетата техника и документи са върнати едва 4 години по-късно.

Компанията се жалва пред съда и че от създадената от разследващите обществена нагласа, че Алексей Петров я притежава и пере пари с нея, е нарушило доверието на клиентите в нея. Затова претендира и за обезщетение за уронено добро име. 300 000 лв. от въпросните 48 млн. лв. са присъдени точно за това. Останалата част от обезщетението е за пропуснати ползи и вреди от наказателни постановления.

Най-голям дял от присъденото обезщетение - 29 939 009 лв. е за вреди и пропуснати ползи от прекратени с дружеството застрахователни договори през 2010 г.

"Само за година компанията била принудена да отговори на над 400 искания за проверки от страна на Комисията за финансов надзор, множество застраховани лица предявявали претенции за незабавно изплащане на застрахователни обезщетения и бързо обработване на щетите поради съмнения за закриване и ликвидация на компанията, а хиляди застрахователни договори бяха прекратени", пише в съдебното решение. Заради иззетата техника фирмата е платила над 615 хил. лв. за ново оборудване, а за 2 години за реклама са дадени над 4 млн. лв.

Неотдавна друга фирма, също претърсена при акция "Октопод", осъди окончателно прокуратурата за над 1 млн. лв. обезщетение. Решението за 48 млн. лв. на съда в Перник не е окончателно. Прокуратурата и МВР могат да го атакуват пред още 2 инстанции. Същото може да на направи и компанията, тъй като част от иска ѝ е отхвърлена като недоказана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Поклон на г-н Цветанов за...
    Факт е, че започнаха много отвличания срещу откуп и Лев Инс беше единствената застрахователна компания, която пусна застраховка срещу отвличане. Цветан Цветанов арестува Алексей Петров и отвличанията срещу откуп спряха. Поклон на г-н Цветанов за куража! Резултатът от неговата работа е виден и днес. Кой можеше да помисли тогава, че Бойко Борисов ще го изрита и ще направи така, че Алексей Петров да печели дела и пари заради това, че Цветанов си свърши работата.
  • 3
    4
    Ха ха
    Какво е виновен съда и прокуратурата, че лев инс се мислят за голяма компания, а излиза че не са си правили архиви, най малко ежемесечно от където да могат да си възстановят информацията. В тази си част не трябва да се следва обезщетение.
  • 9
    3
    Всички случаи
    по които има осъждане на съд и прокуратура, следва да се намаля фонд работна заплата, а не да им се долива от държавния бюджет. По такъв начин след като има риск от намаляване на заплатите поради корекция на фонд работна заплата, съответно прокурорите ще се следят един друг да спазват закона. Възнагражденията на прокуратурата и на съда, трябва да бъдат обвързани с резултатите от тяхната работа. При некачествена работа следва да им се корегират сумите за фонд работна заплата. Това е огромно перо, 48 млн. лева обезщетение ще трябва да се вземе сега от друг параграф на бюджета, да се ореже нещо, за да се даде на прокуратурата да заплати въпросните 48 млн. След като е осъдена Прокуратурата, тя трябва да си поема масрафа, а не българското общество.
  • 6
    2
    Отегчен
    То и аз съм съм осъждал ПП-Кат Русе. Два пъти. Че и са нагли - обжалват. Адвоката ми е доволен. Пък за маските, там ковид глупотевината, да не ви говоря колко пари платиха МВР. Свидетел бях по едно дело, съдията вика: "Ясно ми е всичко" преди да ме разпита.
  • 9
    1
    daskal
    И откъде ще ги вземат тези милиони? Че не се сещам.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари