Летящ кораб или плуващ самолет?

0

Екранопланът – уникалната военна машина от времето на СССР

Мнозина още не са и чували за невероятно масивния Лун клас екраноплани (бойна машина, която наподобява реактивен самолет, който се движи над водата), пише BIG5.

Този тип превозно средство, наречено руски екраноплан, използва т.нар. влияние на земята - допълнително повдигане на големите си крила, когато е в близост до повърхността.

По тази причина машините са били проектирани да пътуват на три метра над морето, но в същото време може да осигури излитане, стабилен пполет и безопасно „приземяване“ в условията на до 5-метрови вълни. Тези уникални машини първоначално са били разработени от Съветския съюз като високоскоростни военни транспортьори и се използваха предимно на брега на Каспийско и Черно море.

2005 г. този тип военни машини са били класифицирани от Международната морска организация, така че те вероятно ще трябва да се считат за летящи кораби, а не за плуващи самолети. Също така е интересно да се отбележи, че този самолет е един от най-големите, строен някога, с дължина 73,8 метра. За сравнение - 73 метра е дължината на Airbus A380.

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари