Лесовъди се натъкнаха на нещо уникално в Странджа планина

1
Първи преди седмица на него се натъква известният експерт инж. Дико Патронов
Първи преди седмица на него се натъква известният експерт инж. Дико Патронов

Бургаски лесовъди останаха приятно изненадани от появата на рядък вид растение на границата с Турция, в Странджа планина. Първи преди седмица на него се натъква известният експерт инж. Дико Патронов.

При редовна обиколка из красивата планина, Патронов вижда Колхидски джел с жълти плодове, намиращ се в Парк Странджа, резерват Витаново. Растението е разпространено на площ от 250 хектара. Патронов разказа, че колхидският джел се среща само в Странджа планина в България.

„Видът е много рядък и застрашен от изчезване. Колхидският джел има рядко червени плодове, а това, което намерихме случайно е с жълти”, разказа Дико Патронов, пише сайтът Gramofona.com.

Той допълни, че видът се причислява към едни от най-стойностните растения като странджанската зеленика и странджанската боровинка.

Популярният експерт прогнозира, че новооткритият подвид може да го има и на други места в планината. „Сега е времето, когато плодовете на растението са узрели и може да се видят”, допълни още Дико Патронов. Джелът е забранен за бране.

Най-често служи за украса в паркове и градини, заради самите цветове, които притежава.

Източник: Gramofona
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари