Лекари от Варна спасиха двумесечно бебе с рядка аномалия

1
За съжаление майката на малкото момиченце е издъхнала скоро след раждането му
За съжаление майката на малкото момиченце е издъхнала скоро след раждането му

С уникална операция неврохирурзи от Варна спасиха двумесечно бебе с рядка аномалия, научихме от Varna24.bg.

Добрата новина съобщи за медията проф. д-р Светослав Калевски - началник на клиниката по "Неврохирургия" към МБАЛ "Св. Анна" във Варна.

Благодарение на високия професионализъм на проф. Калевски, д-р Ридиан Неделко и д-р Суна Салиева, момиченцето ще има шанса да живее пълноценно за радост на своите близки, преживели тежката загуба на неговата майка, издъхнала скоро след раждането му.

Д-р Неделко разказа, че бебчето е било на два месеца с много рядък вроден тумор на гръбначния мозък. Четири дни след уникалната операция детето е изписано от клиниката и изпратено по живо по здраво у дома с баба си, която поема грижите за него. Детенцето е от Варна. Проф. Калевски го е консултирал при самото раждане в частна варненска клиника, тъй като забелязали малко "бобче" на гърба. Тогава специалистът дал препоръки бебето да бъде доведено за консултация в Клиниката по неврохирургия след месец. Хората обаче дошли след два месеца, когато станало ясно че са се забавили заради трагедията, сполетяла семейството. Майката на малкото момиченце издъхнала на 20-тия ден след раждането, като предполагаемата причина е емболия на кръвоносен съд.

Детенцето се оказало с вродена аномалия, наречена епидермоидна киста. В образованието, премахнато от варненските специалисти ниско долу от гръбнака на детето, имало косми и зъб. Това са редки случаи, грешки в развитието, при които се касае за разрастване на ембрионална тъкан, обясниха специалистите.

Преди пет години екипът на проф. Калевски и д-р Неделко имали сходен случай, при който извършили същата операция на момченце. Те увериха, че малчуганът е добре и се развива чудесно. За случая на момченцето тогава е съобщено на световния конгрес по гръбначна хирургия, където нашите лекари са били дадени за пример.   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари