Лекари искат джипитата да могат да отписват пациенти от листата си при проявена агресия

1
Лекарят да има право да откаже преглед, консултация и лечение, когато има пряка заплаха за здравето и живота му, предлагат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България
Лекарят да има право да откаже преглед, консултация и лечение, когато има пряка заплаха за здравето и живота му, предлагат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България Снимка: iStock

Лекарят да има право да откаже преглед, консултация и лечение, когато има пряка заплаха за здравето и живота му, предлагат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България

При наличие на увреда, включително вербална агресия и тормоз, извършени от пациент срещу личния му лекар, медикът да има право едностранно да прекрати регистрацията в пациентската си листа.

Това предложение е направено от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България към Българския лекарски съюз, предаде БТА.

От сдружението предлагат предложението им да бъде включено в новия Национален рамков договор (НРД). В такава ситуация НЗОК да разреши възможността за извънсрочен избор на нов семеен лекар. Сега здравноосигурените лица имат право да сменят личния си лекар през юни и през декември. Мотивът за предложението са зачестили в последната година случаи на агресия срещу общопрактикуващи лекари, допълват от сдружението и припомнят, че Наказателният кодекс инкриминира тези деяния. Лекарят да има право да откаже преглед, консултация и лечение, когато има пряка заплаха за здравето и живота му, предлагат още от сдружението.

Друго предложение, направено от сдружението на общопрактикуващите лекари, е медиците, които специализират „Обща медицина“ в обучителна практика, да могат да бъдат заместващи лекари на титуляра за определен от него период. От сдружението предлагат още в случай на необходимост от отсъствие, поради заболяване или друга причина, и невъзможност на заместника веднага да поеме заместването, общопрактикуващият лекар да има право да отсъства до 10 работни дни годишно, а обслужването на пациентите на отсъстващия по този текст лекар да се осъществява от другите лекари без допълнително заплащане за тях.

Изпълнителите на медицинска помощ да имат право да получат писмено в електронен вариант информация от НЗОК в случаите, когато дължимите плащания от НЗОК към лекаря се прехвърлят за погасяване на задължения в НАП, предлагат още общопрактикуващите лекари.

От сдружението на общопрактикуващите лекари предлагат лекарствените продукти, медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели могат да се предписват и чрез консултация от разстояние, според възможностите за комуникация, без да се изисква физическо присъствие на пациенти, поставени под карантина или на пациенти с трайно установена и документирана невъзможност да посещават лечебно заведение.

Да не се извършват проверки по жалби, при които не може да се идентифицира подателят (липсващи или неверни имена, ЕГН, адрес/телефон за връзка), тъй като набеденият лекар е лишен от правата си да защити по съдебен ред честта си и доброто си име, както и да потърси отговорност по съдебен ред от наклеветилия/набедилия го жалбоподател, е посочено още в предложенията за промени в новия НРД.

Отказът от имунизация да се кодира с определен код в амбулаторен лист, който да се изпраща автоматично чрез информационната система към регионалната здравна инспекция с оглед прилагане на Закона за здравето при неспазване на задължителни разпоредби в него. Отказът от профилактичен преглед и /или имунизация да се удостоверява с подпис на пациента /родителя или настойника в амбулаторния лист, а неявяването на профилактичен преглед или имунизация да се счита за мълчалив отказ, допълват от сдружението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари