Легендата за моста на Колю Фичето

5
Мидхат паша решил, че над река Янтра трябва да се построи мост, който да свързва Русчук (Русе), Търново, Плевен и София
Мидхат паша решил, че над река Янтра трябва да се построи мост, който да свързва Русчук (Русе), Търново, Плевен и София

Мидхат паша решил, че над река Янтра трябва да се построи мост, който да свързва Русчук (Русе), Търново, Плевен и София

Мостът на Колю Фичето над река Янтра, или Беленският мост, както още е известен, се намира на 1 км от град Бяла, област Русе. Отстои на 55 км югозападно от град Русе и на 259 км североизточно от столицата София.

Легендата разказва, че когато Мидхат паша решил, че над река Янтра трябва да се построи мост, който да свързва Русчук (Русе), Търново, Плевен и София, някой казал на пашата, че има в България един майстор – самоук, но пък, който работи хем хубаво, хем евтино!

Мидхат паша извикал Майстор Колю Фичето и му възложил задачата за моста. Майсторът поискал две седмици за изчисления. Върнал се в Търново, купил восъчни свещи от една черква и започнал работа. Нагрявал восъка на пламъка, после огъвал и слепвал вощениците. Така направил модел на мост с 14 свода, отгоре равен, а не корубест като старите римски, с проста, но здрава конструкция, пише Дневник.

Накрая лично пред пашата заявява, че мостът ще струва точно 700 000 гроша. Ни повече, ни по-малко! Смаян от дързостта и самонадеяността на Никола Фичев, Мидхат паша отново го пита дали е сигурен в думите си. Тогава прозвучава знаменитият отговор: "Ако, Паша ефенди, не сторя моста до град Бяла за 700 000 гроша и по теркя си, вземи ми главата!"

А Уста Кольо не само изпълнил дадената дума, ами бил и възнаграден богато от турската управа – с орден "Меджидие". Мостът, чийто строеж започнал през 1865 г., бил завършен окончателно през 1867 г.

В днешно време мостът на Колю Фичето е запазен в първоначалния му вид, единствената му реконструкция през годините е била след голямо наводнение през 1922-1923 година, когато е укрепен със стоманени подпори.

Мостът е направен от издялан камък от местен варовик и варов хоросан. Той е дълъг 276 м и е широк 9 м. Неговите 14 свода с отвор 12 м са украсени с релефни изображения на животни. Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари