Ледена шатра приютява "Русе Айс Фест" 2016

1
Тя ще разполага с хладилно оборудване, което да поддържа необходимата температура, за да не се разтопят ледените фигури
Тя ще разполага с хладилно оборудване, което да поддържа необходимата температура, за да не се разтопят ледените фигури Снимка: БГНЕС

Огромна ледена шатра на централния площад на Русе ще приюти тази зима Международния фестивал на ледените фигури „Айс Фест 2016“, съобщи шефката на общинския отдел „Култура“ Ирена Петрова, цитирана от 24 часа.

За да запази за по-дълго време от разтопяване ледените статуи, Община Русе закупи за 70 000 лв, отделени от бюджета на градската управа, огромното съоръжение. Шатрата ще представлява квадрат с размери 12 на 12 метра и вместимост 500 куб метра. Тя ще разполага с хладилно оборудване, което да поддържа необходимата температура, за да не се разтопят ледените фигури. Така, целият ансамбъл от „Айс Фест Русе 2016“, ще може да изтрае от средата на декември до 15 февруари.

Предишните две години скулптурите бяха изложени на площада и набързо се стопиха от сравнително топлите зими в Русе. Работата по изграждането на съоръжението ще стартира от началото на декември, когато пристигнат двамата куратори на фестивала. Ще участват скулптури от 8 държави, сред които Холандия, Ирландия, Белгия, Украйна.

Те ще започнат да творят на 18 декември, а награждаването на победителите ще бъде на 21, в навечерието на Коледа. Вътре в шатрата ще бъде разположен и станалият вече традиционен леден бар, в който се сервират питиета в чаши от лед. Фестивалът се провежда за трета поредна година в Русе и отново предизвиква огромен интерес.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари