LED лампи ще пестят годишно над 100 000 лева за осветлението в Русе

0
Въвеждат система, което ще следи къде има проблем с лампите, за да се подменят веднага
Въвеждат система, което ще следи къде има проблем с лампите, за да се подменят веднага Видео: Русе Медиа

Въвеждат система, което ще следи къде има проблем с лампите, за да се подменят веднага

Община Русе ще пести годишно по 112 000 евро след подмяна на уличното осветление с енергийно ефективни лампи. Това ще стане възможно с изпълнението на проекта „Прилагане на мерки за енергийна ефективност по системата за външно изкуствено осветление на територията на град Русе, Община Русе“, който се изпълнява по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, обясни зам.-кметът Магдалина Илиева, която е ръководител на проекта, предаде Русе Медиа.

В момента разходите на Общината за улично осветление са около 1,5 млн.лв. на година. За икономиите ще допринесе подмяната на сегашните осветителните тела с нови LED осветители в следните райони: кварталите „Дружба-1“, „Дружба-2“, „Дружба-3“, „Чародейка-Север“, „Чародейка-Юг“ и главните улици – бул. „Христо Ботев“, бул. „Гоце Делчев“, бул. „Васил Левски“, бул. „България“ от разклона за Николово до кръговото на Дунав мост, бул. „Липник“ от разклона за Николово и детелината до кръговото с бул.“Цар Освободител“, ул. „Плиска“, ул. „Наум“, ул. „Доростол“, бул. „Тутракан“ от ЛВЗ до бившия Захарен завод.

Заедно с това ще бъде въведена и информационна система за планиране, мониторинг, контрол на електроенергийните разходи за улично осветление. Чрез системата ще се знае къде има проблем с лампите и не работят, за да се подменят веднага.

Реализацията на тази част от проекта ще се забави с около месец, тъй като в момента върви обжалване на обществената поръчка, обясни Магдалина Илиева. Това обаче не важи за другата част на проекта, където има избран изпълнител и утре се подписва протокола за строителство. По него ще се изградят фотоволтаични системи за производство на електроенергия за собствени нужди на покривите на ДГ „Русалка“ и дом за стари хора „Възраждане“, които ще бъдат по 20 киловата и ще има батерии по 20 киловата.

Проектът ще повлияе на близо 143 000 души, сочат индикаторите за устойчивост. Енергийното спестяване на година ще бъде около 1200 мегават/часа, а въглеродните емисии ще намалеят с 1400 тона.

Магдалина Илиева припомни, че проектът е от 2021 г., но е кандидатствано с цени от 2020 г., поради което се е наложило да се направи актуализация и да се дофинансира. Тя благодари за помощта и насоките, които са дадени от партньора от Норвегия в изготвянето на проекта.

Зам.-кметът Златомира Стефанова сподели, че общината работи в посока на енергийната ефективност чрез уличното осветление, тролейбусите и електробусите в градския транспорт, санирането на сгради.

Предстои партньорите от Норвегия да посетят Русенския университет и да се запознаят с работата на студентите в областта на енергийната ефективност в градския и личния транспорт.

Проектът „Прилагане на мерки за енергийна ефективност по системата за външно изкуствено осветление на територията на град Русе, Община Русе“ се изпълнява по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ и е финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    11
    Русенец
    Чували ли сте за вредата от синият спектър на LED светлината в спекъта 400-450nm? Blue-ray hazard.
  • 3
    10
    Aha
    Нали имаше една фирма дето сменя лампите и не иска пари на момента, а когато се изплатят от разликата в реално консумираната енергия и с гаранция през цялото време? За тях ли говорим или някоя местна общинска схема с някой местен осеменител оп грешка осветител...
  • 3
    9
    Евро Системен Админ
    "Въвеждат система, което ще следи къде има проблем с лампите, за да се подменят веднага", т.е. няколко общински служителя които да обикалят вечер със служебен автомобил(може и пеша - по кръчмите), ако са 'наши хора' - хубави заплатки, ако ли не - на минимална. Бравос!
  • 2
    8
    Светулка
    И с тази бяла светлина какво осветява?Тия лампи осветяват една точка, не разпръскват светлината, а като има паднали мъгли все едно детско фенерче свети.
  • 3
    7
    Снабдител
    Вашият Пен Чо от къде си купува белото?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари