Le Monde: Слави, певецът, който обръща нагоре с краката българската политика

1
Отстраняването на Гешев е едно от първите неща, които ще направи
Отстраняването на Гешев е едно от първите неща, които ще направи Снимка: Телевизия 7/8

Това пише за лидера на "Има такъв народ" специалния пратеник на в."Монд" Жан-Батист Шастан след интервю с Трифонов

Станислав Трифонов обещава, че ако победи на изборите едно от първите неща, които ще направи, е отстраняването на спорния главен прокурор, обвиняван, че си затваря очите за корупцията. "Той е недорасъл за поста", критикува го Трифонов.

Това разказва специалният пратеник на в."Монд" Жан-Батист Шастан за интервюто си с лидера на "Има такъв народ". Разговорът е воден на 21 юни в офиса на продуцентската му компания в София, пише Дневник.

Статията, публикувана днес, е озаглавена "Слави, певецът, който обръща нагоре с краката българската политика". Но в нея няма актуални снимки от разговора, защото Трифонов е отказал да бъде сниман. Според автора той трудно седи на дивана в обширния си кабинет, а на стената са подпрени патерици, като обяснението му е, че "Имах счупване, от което трудно се възстановявам". Шастан допълва още, че домакинът му е бил със "сиво-синкава кожа", както и че в София упорито се носят слухове за здравословното му състояние, особено след като отдавна не се е появявал публично в столицата.

Проевропеец и иконоборец, го нарича Шастан и допълва, че Трифонов - един от фаворитите за спечелване на изборите в неделя - не се шегува. "Когато разговорът стигне до темата за корупцията, Слави се изправя в канапето и очите му с блясък се вторачват в журналиста: "Имаме брилянтни закони, но не се прилагат. Трябва да изградим отново правораздавателната система". Изразът, който използва по повод Иван Гешев буквално е "Столът му е твърде голям за него".

Трите основни елемента в програмата на ИТН обаче са преминаване към мажоритарна избирателна система, въвеждане на електронно гласуване и намаляване финансирането на партиите от 8 на 1 лев за всеки спечелен избирател, продължава статията в "Монд". И трите бяха подкрепени в референдум през 2016 г., резултатът от който не бе признат поради ниски активност и този неуспех - "Политическата класа не го хареса" - е основният му мотив да се заеме с политика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари