Лаура Кьовеши подхваща 200 финансови престъпления в България

4
Европейската прокуратура ще преследва: измами, корупция, пране на пари, трансгранични измами с ДДС
Европейската прокуратура ще преследва: измами, корупция, пране на пари, трансгранични измами с ДДС Снимка: EPA-EFE

Наднационалният орган започна работа днес и вече разследва измама в Германия за 10 милиона евро

200 досъдебни производства за финансови престъпления в България се очаква да постъпят в новата Европейска прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши, предаде bTV.

Наднационалният орган започна работа днес и вече разследва измама в Германия за 10 млн. евро. Става въпрос за трансграничен случай на данъчна измама с ДДС на стойност над 10 млн. евро.

Според зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова огромният бюджет за справяне с COVID пандемията ще отвори работа на европрокуратурата.

Европейската прокуратура ще преследва: измами, корупция, пране на пари, трансгранични измами с ДДС.

„Нашите решения имат пряко влияние върху основните права на европейските граждани. Ние сме първото същинско острие за защита на правовата държава в ЕС“, обяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Европейската прокуратура има амбиция за разглежда над 3000 сигнала на година и ще подвежда под отговорност извършителите на престъпления в 22 държави членки.

Дания, Ирландия, Унгария, Полша и Швеция все още не участват.

България трябва да изпрати още 6 кандидатури за делегирани прокурори. Възникна проблем във връзка с несъответствието на кандидатурите с критериите, заложени както в регламента, така и във вътрешните правила на прокурорската колегия на ВСС.

Изискванията са за практически опит в наказателно производство на финансови, данъчни и икономически престъпления, както и опит в международно сътрудничество по наказателно-правни въпроси. Срок обаче за новите предложения от наша страна няма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари