КЗК разреши на братя Домусчиеви да придобият пълен контрол над "Нетинфо"

0
Двете компании са свързани от години, но оперират на пазара като отделни дружества и има различна акционерна структура
Двете компании са свързани от години, но оперират на пазара като отделни дружества и има различна акционерна структура

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на "Нова броудкастинг груп" да придобие пълен контрол над най-голямата онлайн група на българския пазар - "Нетинфо" АД, съобщи "Капитал".

Двете компании са свързани от години, но оперират на пазара като отделни дружества и има различна акционерна структура. Докато "Нова телевизия" е изцяло на братя Кирил и Георги Домусчиеви, то в "Нетинфо" Домусчиеви държат 70%, а 30 на сто бяха на Радосвет Радев и Христо Христов.

Пред "Капитал" Румен Христов казва, че очаква скоро сделката да приключи, като цената на акциите още се уточнява. В миналото делът от 30% е бил оценен на 11 млн. евро, но реално предлаганата сума е наполовина по-ниска, припомня изданието.

Консолидирането на бизнесите на "Нова" и "Нетинфо" преминава през одобрението на КЗК, защото и двете компании са с лидерски позиции на пазарите, на които оперират. Финално антимонополният регулатор приема, че сделката не би могла да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, поради което я разрешава.

През лятото изпълнителният директор и съдружник в "Нетинфо" Христо Христов излезе с остра позиция срещу случващото се в новинарския отдел на компанията. Той обвини "Нова броудкастинг груп" в "засилена намеса в редакторската политика на сайтовете "Гонг", "Вести" и "Дарикнюз". От медийната компания веднага отрекоха, че се месят в работата на журналистите, и обявиха, че се представят всички гледни точки. В крайна сметка Христо Христов беше освободен от позицията изпълнителен директор.

От придобиването на "Нова телевизия" от братя Домусчиеви през февруари до момента бяха сменени или напуснаха знакови за медията лица, сред тях са Марин Николов, Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, а в края на миналата седмица и Лора Крумова. В края на миналата година за генерален директор "Информация" в телевизията бе назначена собственикът (по документи), управител и програмен директор на свързвания с депутата от ДПС Делян Пеевски "Канал 3" Ива Стоянова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари