Кьораво и слънчасало се изреди да дава оценки за етикета на Радева!

0

И като се започна една злоба съпътствана с абсолютно непознаване или придружена с консервативно неприемане, та човек да си помисли, че Делон снима римейк с работно име " За кожата на една Президент-ша "....

Куцо и сакато, кьораво и слънчасало се изреди да дава оценки за поведението, протокола и етикета на Радева - от " сандалетките " до шева над талията. И както винаги най-кресливите са онези, дошли от покрайнините на калта НиЛотки и съпътстващи Елудрилки, чиито баби сякаш оня ден са присъствали на изложението на Диор от 1947-ма, а Баленсиага, Куреж, и Балмен с фини жестове, коприна и кашмир са опипвали снагите им, че да прилепнат творенията...Същите Тези, чиито дядовци са наблягали повече на шльоковицата, отколкото на възпитанието.

Нямах намерението да вземам отношение, нито да бъда съдия, прокурор или адвокат, но се налага. Защото ми идва в повече.
И ще си позволя малко словоблудство относно етикета, протокола и тяхната проекция.

Качените снимки са от посещението на Брижит Макрон като придружаваща в Австрия, Румъния преди да стъпи във Варна и от първото й в Рабат, Мароко.
Ето какъв материал за упражнения по темата давам на родните НиЛотки, Елудрилки, пишман-етикетки и мадам-журналистиката !!!

Радева, Радева кучета я яли, ама какво да кажат за Евелина Щейнберг-Керн, Кармен Йоханис, Принцесата-съпруга Лила Салма ?
И тия ли не са наясно с етикета, с протокола, с облеклото и аксесоарите?
То при Макрон и Радева - дотолкова и попадия мърда - ама Австрийката и Румънката направо по сандали: УжасТ!
....
Протоколът и дипломатическия етикет са нещо много сложно, за да го оставим в обсъждане на домашните шивачки тропосващи басмата спазвайки указанията от " Бурда ". Тези норми са " подвижни ", съобразени с място, време, час, структура и т.н.
....
Когато Брижит Макрон " булверсира " Франция при първата си официална проява с онази възкъса рокличка Елисейският дворец излезе с официално съобщение, че " ...няма строго определени норми по отношение на Президентшата...Notons au passage qu'aucun proto­cole offi­ciel ne déter­mine la taille de la tenue qui doit être portée par l'épouse du président, chacune des premières dames choi­sis­sant sa tenue selon ses envies...".

В комюникето има и други откровения, но все пак някой трябва да го прочете - стига да няма онази смелост, че да обвини французите от двореца в неетикетно-протоколна провинциалност. Впрочем, за облеклото на Брижит в България френската булевардната преса - и там има подобни духовни помпинарки - писа, че било " малко повече екстравагантно за съпруга на президента ".

Но да се върнем в по-сериозното обсъждане, а то предполага набор от познания не само протоколни, но и тенденциозно-модни.
Макрон предпочита съветите на Никола Шекиер, който в традицията на " Къща за кожи и куфари " според първоначалното определение на Луи Вюитон от 1854г., е по-консервативен. С изключение на две-три " забежки " с Куреж / бялата й права рокля / и Балмен / тъмносиният рок-блейзър / тя неотклонно се облича от " ЛВ " от " глава до пети ".

Консервативността при Вюитон обаче се проявява и при обувките, които като цяло са " затворени " ескарпини. А затворените ескарпини предполагат Чорап. Може и чорапогащник, но протоколът класира чорапа едно ниво над, което предполага пък жартиери, но това е друга тема.
Модерният консерватизъм е виден обаче и в онази червена рокличка с цип при вида на която нашите домакини от Люлин са получили навярно когнитивен дисонанс , или най-малкото: остро раздвоение между " Квеле " и " Некерман ".

А за " жилетчетата " в черно / Стендал...! / и синьо / Лубутен ...! / готвещите мусака направо им се отяжда !
При Радева, драги ми мои, нещата стоят по-друг начин: Тя носи модел от " Долче и Габана ", които са известни със своята " лековатост " или, за да ме разберете правилно - " модна лежерност ". Такава " лежерност " е абсолютно допустима от гледна точка на мястото на присъствие - " Евксиноград ", времето на присъствие - горещо лято, час на присъствие - по пладне.

Онзи, който не е влизал в двореца, естествено няма понятие за неговото разположение, но незнанието не е аргумент. Ето защо от кота " фонтана " през зеленината и уникалните насаждения, та до морския бриз роклята на Радева е в унисон с обстановката. 
И тук идваме до обувките: Отворените ескарпини в цвят среден между " кафе о ле " и " екрю " пасват идеално на светлосиньото / елудрилките го наричат " азур " , ама ...нека /, като Го подчертават с един особен финес. А, както е известно, в този случай чорап е Недопустим !!!
Та, молим Ви, когато си позволявате оценки, скъпи ми " дами " бъдете по-едропанелни и широкомащабни, не изпадайте в клерикално, пардон - протоколно сектанство.
....
Имахме навремето Единен Държавен протокол. Джибров му беше началник. Джибров татко го учеше да си връзва правилно вратовръзките, че му стояха до над пъпа, ама беше началник. Станко Тодоров обаче не харесваше Джибров и като Министър-председател създаде отделен Протокол при Министерски Съвет. Началник му беше дълго време Данчо Кожухаров, сетне посланик в Малта.

Защо се връщам толкова назад ли ? - ами, защото и тогава имаше протоколни различия и тълкувания, но не излизащи от задължителната рамка на етикета. От протоколна гледна точка по-голямо и особено впечатление прави дали можеш да държиш и боравиш с лъжицата на масата, дали знаеш кой прибор за какво служи и следва, отколкото " невъзпитаността " и неетикетността на нашите пет горепосочени героини.

От протоколна гледна точка реверът, вратовръзката и жестовете на Президентите и Министър-председателите са от значително по-високо значение...Впрочем и в интерес на истината костюмът на Бойко Борисов е по-майсторски, класно скроен и ушит - няма гънки, няма разстояние между ревера на сакото и яката на ризата, съразмерен е - отколкото костюмите на Радев и Макрон / Jonas Cie , 450 euro /....

....
Ако се задълбоча бих посочил неприемливи и недопустими грешки в протоколно и етикетно отношение от приемащата страна по време на тази визита. Не съм склонен да утежнявам темата, пък и тези грешки не се отнасят до Радева, нито Макрон.
Да не стреляме по пианиста - той толкова може.

P.S. Наясно съм, че с остър тон засегнах доста хора.
Наред с това извинявам се на мои приятелки - дългогодишни дипломати, но не приемам техните упреци спрямо Радева за правилни. Не са. Отдавам го на малко по-големите им години и инерцията на консервативния етикет от онова, тяхното време. Което не задължава дамите днес да носят ръкавици и гепиери при 40 градуса, Не ли ?

P.S. 2. Пояснения: - Ескарпен , фр. Escarpin, от италиански Scarpio - фина дамска обувка с висок или среден ток, много тънка подметка, която показва горната част на ходилото, може да бъде закрита или отворена

- Елудрилка - нарицателно за специалистка по френска любов от аристокрацията, идва от френската почистваща вода за зъби " Елудрил "

- Помпинарка - от италианското " Pompinara " буржуазка, специалистка по фелацио

Автор: Спас Колев, Фейсбук

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари