Купуват българско оръжие за битките в Близкия изток

0
Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и САЩ са купили български оръжия за милиони долари
Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и САЩ са купили български оръжия за милиони долари

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и САЩ са купили български оръжия за милиони долари. Голяма част от тях вероятно са били предназначени за войната в Сирия.

През октомври 2014 г. наблюдатели отбелязаха, че самолети Boeing 747 с маркировка на Saudi Arabia Cargo започнаха да кацат на Летище София. За последните 20 години нито един саудитски самолет не е казал в българската столица, предаде BNews.

В онлайн форум за любители на авиацията отбелязват, че са видели два самолета през октомври, един през ноември, четири през декември и по един през май и март тази година.

По-късно започват да пристигат самолети от Абу Даби. В периода между юни и август тази година в София кацат пет товарни самолета на Etihad Airways. Шести самолет лети от Абу Даби до Бургас, а след това се отправя към военновъздушната база Ал Дафра, южно от столицата на емирството.

Саудитска Арабия, ОАЕ и българските власти не са разкрили съдържанието на пратките, но Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN) смята, че е намерила доказателства, че през последните две години България е продала големи количества оръжия.

Годишният доклад на България за износа на оръжие беше публикуван през август, но не намерис място в медиите. В него се твърди, че през 2014 г. правителството е одобрило продажба на муниции и военно оборудване за €85 милиона за Саудитска Арабия. До края на тази година трябва да бъдат завършени сделки за още €29 милиона.

Бивш служител на българската армия, казва, че саудитските покупки са предназначени за сирийски опозиционни бойци, а по-късно част от оръжията може да са заминали и за Йемен. През тази година САЩ също купиха български оръжия като част от програма за обучение и оборудване на сирийски опозиционери за $500 милиона. В момента програмата е замразена.

ОАЕ скоро е закупила оръжия от България. През 2010 г. WikiLeaks съобщи, че емирството е платило хиляди автомати, 100 000 гранати и муниции за ръчни гранатомети за тогавашното правителство в Йемен.

На 6 юни експлозията в Иганово накара САЩ да признаят, че сключват сделки за износ на български оръжия към Сирия.

България продава оръжия както на сирийската, така и на иракската армия. В двете държави все още има големи запаси от български автомати. Новите доставки стигат до турско-сирийската граница, откъдето опозиционните бойци ги прибират. Повечето от тези трансфери стават с благословията на правителствата.

Източник: BNews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари