Кунчев: Нигерийският вариант на КОВИД-19 идва, не знаем много за него

0
В момента третата КОВИД вълна у нас е заради британския щам на КОВИД-19
В момента третата КОВИД вълна у нас е заради британския щам на КОВИД-19 Снимка: Георги Димитров

"Все още не са ясни характеристиките му", поясни здравният инспектор

"Наясно сме, че основната причина за по-големия брой нови случаи у нас е британският вариант на вируса. Наясно сме и с друго – след него идват южноафриканският и бразилският вариант. Има изключително неприятни съобщения и за нигерийски вариант на COVID-19. Рано е да кажем какви са характеристиките му и да се плашим. Когато някой ни обвинява в създаване на страх и психоза, нека си даде сметка какво означава да мълчиш и да не казваш истината, когато тя е най-необходима". Това заяви доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на здравните власти относно ситуацията с коронавируса в страната, предава NOVA.

По думите му 14-дневната заболеваемост е достигнала  285 на 100 000 което ни отрежда 18-о място в ЕС и 5-о място на Балканския полуостров.

"За да бъда малко по-ясно разбран, си позволих да направя интерполация на данните за най-засегната страна – Чехия. Ако имахме нейната заболеваемост, днес трябваше да имаме 12 015 нови случая. Възможно ли е това да се случи? Да, абсолютно. Дали ще достигнем такива върхове в третата вълна зависи изцяло от всеки един от нас", поясни главният държавен здравен инспектор.

По отношение на данните в страната прави впечатление голямата разлика между заболеваемостта в отделните региони, което налага регионален подход, уточни още той. "Заболеваемостта в Кюстендил е 487 на 100 000, а в Търговище 26 на 100 000. Днес щабът в Бургас е взел решение да отмени плановия прием в болниците. Напълно оправдано решение, заставаме зад него. Бих препоръчал на щабовете в Кюстендил, Враца, Плевен и София-град също да обмислят подобно действие. Не е задължително да важи за всички лечебни заведения в дадените градове, а само за най-натоварените", каза още Кунчев. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Докато пеех вчера в стаята, някой счупи с камък прозореца, за да чува по-добре.

Харесай Дунавмост във Фейсбук