Кухните за бедни в Германия изнемогват

0
Около 13,8 милиона души в Германия вече живеят около или под прага на бедността
Около 13,8 милиона души в Германия вече живеят около или под прага на бедността Снимка: DPA

Около 13,8 милиона души в Германия вече живеят около или под прага на бедността

Енергийните разходи радикално влошават ситуацията. Кухните за бедни не могат да поемат всички нуждаещи се и дори връщат хора, пише Дойче Веле.

От миналата година насам броят на клиентите в повечето социални кухни в Германия се е удвоил. Нарастващото търсене на социални помощи и намаляващите дарения оставят много нуждаещи се в Германия без подкрепа. Междувременно инфлацията стигна до 10%, а германското правителство е принудено да приема все нови и нови мерки, за да предотврати енергийна криза.

Всичко това влошава положението на хората с ниски доходи. Ситуацията в германските социални кухни от ден на ден става все все по-тежка. Затрудненията, които пандемията увеличи, се задълбочиха допълнително и от стремително нарастващите разходи за живот.

Кухните работят "на предела на възможностите си"

Германският печат пише за нуждаещи се хора, които са били върнати от социалните кухни в страната, защото запасите, които преразпределят там, все повече намаляват. Така кухните са принудени да раздават помощи селективно, като дават предимство на дългогодишните си клиенти.

"В момента не можем да приемаме никакви нови клиенти. Опрели сме до абсолютните си граници", казва Гюнтер Гиза, който помага в една от социалните кухни в Бон. Според него "хората са все по-загрижени за финансите си и имат нужда от помощ".

Около 13,8 милиона души в Германия вече живеят около или под прага на бедността. Очаква се удвояване на броя на енергийно бедните домакинства. Експертите се притесняват, че дори домакинствата от средната класа, които нямат финансови резерви, за да покрият неимоверно нарасналите сметки, ще изпаднат в големи затруднения.

Война и инфлация

Около 61% от 960-те кухни за социално бедни в Германия са регистрирали увеличение на клиентите с поне 50% спрямо предишната година. Това отчасти се дължи на войната на Русия в Украйна. Гиза разказва, че първите седмици на март 2022 са били изключително трудни. „Много бежанци от войната пристигнаха без никакви пари, само с дрехите на гърба си".

Това се потвърждава и от думите на Кати, която си спомня хаотичните сцени от началото на пролетта: "Имаше отделна опашка за новопристигналите и в някои случаи избухваха пререкания между тях и дългогодишните германски клиенти, които смятаха, че се проявява специално отношение към бежанците". Междувременно за украинските бежанци е създадена отделна система, която се грижи за тях.

Призив за солидарност

През август поне 62% от социалните кухни съобщиха, че раздават по-малко продукти на нуждаещите се домакинства. Броят на кухните, които са принудени да ограничават размера на помощите, навярно се е увеличил допълнително.

Около половината от кухните за бедни са увеличили работното си време, за да се справят с кризата, което обаче натоварва психически и физически доброволците. Организацията съобщава и за "значителен спад" на даренията, тъй като все повече хора свиват своите разходи. Социалните кухни наскоро отправиха призив за солидарност, тъй като "през есента и зимата все повече хора ще се нуждаят от подкрепа“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари