Кубрат и Тервел повеждат хорото в Калофер днес

0
Световноизвестните боксьори ще наградят стопаните, които ще дефилират на събора с изчезващи български породи животни
Световноизвестните боксьори ще наградят стопаните, които ще дефилират на събора с изчезващи български породи животни Снимка: МАРИН МАРИНОВ, SPORTAL.BG

Световноизвестните боксьори ще наградят стопаните, които ще дефилират на събора с изчезващи български породи животни

Световноизвестният боксьор Кубрат Пулев и неговият брат Тервел ще са сред официалните гости на 15-ия национален събор за опазване на българските породи селскостопански животни в Калофер, пише Марица. Събитието се открива на живописната местност Паниците днес по обяд, с концерт на местните калоферски гайдари и певческите формации с ръководители Недка Шопова и Наньо Чолпанов. По традиция съборът с мото „Да запазим българското“ започва с водосвет за здраве и просперитет от местните свещеници.

Песни от сърцето на Тракийската низина, село Тракия ще изпее мъжката певческа група, начело с кмета Ради Желязков. Народното веселие тази есен ще е с оркестър „Бисери“ на прочутия кларинетист от Котел Младен Малаков и солистките Надка Малакова и Божена Тошева.

Преди това обаче зооинжинери от Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството ще представят качествата на българските породи коне, кози, овце, говеда и кучета. Цели стада с по 300-400 животни ще дефилират пред зрителите в подножието на Стара планина. Едни от редовните участници в събора са местните стопани Колю Бичев, Михаил Чушков, Лальо Стоянов, Николай Лазаров, братята Родулови и много други, които са запазили българските породи по наследство. Всеки един ще дефилира с животните си, а братята Пулеви ще ги награждават за усилията, които полагат.

Съборът се организира от кмета на Калофер Румен Стоянов. Той е и председател на животновъдното сдружение, което обединява и защитава интересите на почти всички стопани в балканското градче. През последните години участват и много млади хора, които са се заели за отглеждат тези породи животни, като дъбенска овца, дългокосместа калоферска коза, българско сиво говедо, каракачански кон и други. Международният експерт по кинология Елена Павлова ще представи качествата на българското овчарско куче с над 20 участница от сдружението в Стара Загора.

Производители на домашни млечни продукти ще имат възможност да си представят продукцията, а занаятчиите ще имат специално отредено място за своите неща. Най-търсени на събора в Калофер са писаните геги от дрян, които миналата година се разграбиха като топъл хляб. Водещата Галя Асенова ще бъде с подвижен микрофон по ливадите и ще интервюира стопаните и техните семейства.

Преди година собственик на хергиле с коне от село Тъжа пред очите на всички покани водещата да се промуши под кобилата му, а в замяна на това подари едно конче. Огромни казани с курбан и задушено телешко по стара калоферска рецепта ще къкрят край река Тунджа, с които ще бъдат нагостени всички гости и участници. Все подбрани оркестри, като „Канарите“ на Атанас Стоев, „Тракия“ на Иво Папазов и „Орфей“ на Георги Янев и „Козарите“ на Марин Калчев са свирили в годините досега на прочутия калоферски събор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари