КТ "Подкрепа": С ниски доходи няма как да посрещнем високите цени на тока

0
"Разберете, без нов бюджет към 1 януари няма как да се дават новите пенсии" заяви Димитър Манолов
"Разберете, без нов бюджет към 1 януари няма как да се дават новите пенсии" заяви Димитър Манолов Снимка: БГНЕС / Архив

Председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов смята, че очакванията за оцеляването ни в разгара на енергийната криза не са от най-оптимистичните, тъй като страната ни е една от най-малко подготвените

"Цените на тока у нас обективно са високи и ние сме най-малко готови да ги посрещнем, защото са ни много ниски доходите", каза той в студиото на "Денят ON AIR".

"Ако минем с 20 - 30% увеличение на цените на тока, както прогнозира КЕВР, сме добре, Днес гледах цените за ден напред в Европа. Да, българската не е страховито голяма и пак е една от най-ниските в ЕС, но в някои от страните тя вече удари 300 евро за MWh. Ние имаме късмет, защото населението плаща все още регулирани цени електрическата енергия, които донякъде го пазят. Добре е да се знае, че преди да почне тази лудост хората плащаха по-висока цена от бизнеса", уточни Манолов пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че след като живеем в пазарна икономика, не трябва бизнесът да разчита на помощи от държавата. Сега обаче всички чакали на държавата и искали хем тя да помага, хем те да не плащат данъци.

"Дали ще оцелеем в кризата, зависи най-вече от това как ще бъде управляван този процес. Защото повечето хора са в състояние до някаква граница да проявяват разбиране, тогава когато вярват на тези, които управляват процеса. Ние обаче си причинихме опасността държавата да почне следващата година без бюджет, от една страна. От друга - с актуализиран бюджет за тази година, който увеличи драстично харчовете за три месеца. Но ако към 1 януари държавата няма нов бюджет, това правителство, което ще управлява тогава, ще може да харчи по 1/12 от парите от миналата година. Изведнъж трябва да се върнем една година назад и този бой, който беше за пенсиите ще излезе, че е бил напразен. От първи януари тези пенсии няма да могат да се плащат. Хубаво е тези неща да се знаят", предупреди синдикалният лидер.

Според Манолов, ако не бъде съставено редовно правителство ще станем свидетели на "поредния панаир", тъй като ще е минал и президентският вот и ще има парламент, който не може да бъде разпуснат по Конституция.

Манолов твърди, че изобщо не бива да имаме илюзии към Плана за възстановяване и развитие.

"Той не е за нас с вас. Той е за едни хора, които са поименно известни. И понеже, между двата политически режима се смениха и хората, които дърпат конците, се смениха и имената на тези, за които са предназначени тези пари. Когато и да отиде Планът в Брюксел, средствата от него ще се забавят значително", каза още той.

По отношение на управлението на Ковид кризата, Манолов смята, че българските политици са престъпници, защото са се изкушили да правят политика от страха на хората.

"Тези дни гледам един гражданин, който напоследък стана министър, а само преди няколко месеца беше активен антиваксър. Виждам го обаче на билборд да агитира за ваксините. Откакто този човек е министър, нито една от мерките не се прилага целенасочено, така че да има ефект. Това е недопустимо", завърши председателят на КТ "Подкрепа".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари